Утрински Весник
Магазин

Потврдено е: Јогуртот може да го намали ризикот од дијабетес тип 2

4f165996dd 61893958.jpg

Американската агенција за храна и лекови (ФДА) им дозволи на производителите на јогурт да тврдат на амбалажите дека оваа храна може да го намали ризикот од дијабетес тип 2, пренесува Си-Ен-Ен. Одлуката, која се подготвуваше речиси пет години, дојде во петокот и го означува првото здравствено тврдење што федералната агенција го издаде за јогуртот. Но, тој е помалку моќен бидејќи, иако е „поддржан од научни докази, не ги исполнува построгите стандарди“ на научниот консензус, според ФДА.

Во случајот со јогуртот, прифатено е дека според ограничените научни докази, „редовното консумирање јогурт, најмалку две шолји (три порции) неделно“, може да го намали ризикот од болест која погодува околу 462 милиони луѓе ширум светот.

Врз основа на две студии, ФДА заклучи дека оваа препорачана количина јогурт е потребна за да се постигне наведениот ефект.

Зошто јогуртот е толку здрав?

Направен од млеко ферментирано со бактерии или пробиотици Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, јогуртот е богат со калциум, протеини, витамини од групата Б и минерали, вклучувајќи магнезиум, фосфор и калиум.

Овој потег доаѓа како одговор на барањето од 2018 година поднесена од компанијата за храна и пијалоци Данон Северна Америка. Поднесокот ја поттикна ФДА да ги разгледа постојните истражувања за врската помеѓу јогуртот и дијабетес тип 2, се вели во соопштението за печатот.

„Барањето да се дозволи квалификувано здравствено тврдење поврзано со дијабетес тип 2 да се појави на етикетите на јогуртот беше поддржана со соодветни чекори и вклучуваше рецензирани истражувања кои ја поддржуваат нивната петиција“, рече д-р. Каролин Пасеррело, регистриран диететичар нутриционист и инструктор на Факултетот за здравје и рехабилитација на Универзитетот во Питсбург.

Но, освен што овие студии се ограничени, тие се и „не многу силни“, рече Пасеррело. Начинот на кој е спроведено истражувањето „значи дека не можеме со сигурност да кажеме дека постои причинско-последична врска, туку повеќе корелација помеѓу дијабетес тип 2 и јогуртот“.

Ваква одлука е донесена само за десет намирници

ФДА ретко донесува одлуки да ги дозволи овие типови здравствени тврдења, а во изминатата деценија тоа го направи само за 10 намирници, вклучувајќи какао во прав со висок флавонол за намален ризик од кардиоваскуларни болести и одредени производи од брусница за намалена шанса за повторување на уринарниот инфекции на тракт кај жените.

д-р. Марион Нестле, професорка по исхрана, здрава храна и јавно здравје на Универзитетот во Њујорк, ја критикуваше одлуката, прашувајќи: „Зошто некој разумен човек би помислил дека сè што треба да направите за да спречите дијабетес тип 2 е да консумирате две чаши јогурт неделно?”

Таа додаде дека „се што можеме да се надеваме е дека јогуртот е барем незасладен, но бидејќи е навистина тешко да се најде незасладен јогурт, ова им кажува на луѓето кои сакаат да избегнат дијабетес тип 2 дека засладените јогурти се добри за нив“.

Секој јогурт може да се однесува на научното тврдење на ФДА се додека ја користи точната формулација наведена од агенцијата, додава Нестле.

Ако сакаме да консумираме здрав јогурт, тој треба да не се засладува

За сомнителноста на тврдењето на ФДА, според неа, придонесува и фактот што причината за дијабетес тип 2 е мултифакторна. Иако јогуртот може да биде дел од здрава диета за одржување на телесната тежина, „да се очекува јогуртот сам по себе да биде причински поврзан со превенцијата од дијабетес нема смисла надвор од контекстот на диетата како целина“.

Во овој контекст, кога ги оценувате здравствените тврдења на производот за да го направите најдобриот избор за вашата исхрана и здравствена состојба, од клучно значење е да користите „здрав разум“, додава Нестле.

Можете да прочитате

Еве зошто одењето е поздраво од трчањето

Ангелските души се раѓаат во овие три знаци! На нивната добрина и нема крај

Печурките имаат магично својство! Ја подобруваат меморијата и ја намалуваат анксиозноста