Утрински Весник
Здрав Живот

Јадете овој вид на протеини за да живеете подолго

Biljni Izvori Proteina

Истражувачите постојано го бараат светиот грал на животниот стил – оној кој спречува рак, спречува срцев удар и ви помага да живеете подолго. Студиите постојано сугерираат дека правилното јадење и редовното вежбање ве спречува да се чувствувате лошо како што минуваат годините.

„Не постои совршен диететски рецепт или единствен пристап кон здравјето и долговечноста, но има корисни намирници кои му помагаат на телото да се бори против болестите и му овозможуваат подолг, поздрав живот“, вели Вики Ретелни, готвач и нутриционист, истакнувајќи дека урамнотежената исхрана која ги вклучува сите макронутриенти се клучни за оптимално здравје, пишува списанието Health.

Значи, како изгледа здравата рамнотежа на макронутриенти? Истражувањето објавено во 2020 година покажа дека повеќе протеини, особено растителни, може да го продолжат животот.

Врска на протеините и долговечноста

На некој начин, врската помеѓу протеините и долговечноста не е ништо ново. Срцевите болести и ракот се водечки причини за смрт, но претходните истражувања покажаа дека јадењето повеќе протеини од растително потекло може да го намали ризикот од двете болести.

„Овие наоди имаат важни импликации за јавното здравје, бидејќи внесот на растителни протеини може релативно лесно да се зголеми со замена на животински протеини и може да има големо влијание врз долговечноста“, велат авторите на студијата.

Избор на најдобриот протеин

Авторите, група американски и ирански истражувачи, одлучија да утврдат кои извори на протеини најверојатно ќе ви помогнат да живеете подолго. Тие ги анализираа и споредија резултатите од 32 завршени студии – кои опфаќаат 32 години и вклучија 715.128 мажи и жени на возраст над 18 години. Резултатите беа јасни: јадете повеќе протеини од растително потекло за да живеете подолг и поздрав живот.

Јадењето протеини од растително потекло може да го намали ризикот од срцев удар

Истражувачите откриле дека луѓето кои имале најголем внес на протеини имале шест отсто помал ризик од смрт во текот на периодот на студијата во споредба со оние со најнизок внес. Растителниот протеин се чини дека има дополнителна корист, поврзан со осум проценти помал ризик од вкупна смртност и 12 проценти помал ризик од кардиоваскуларни смрт во текот на студијата.

Храната богата со протеини вклучува месо, јајца, риба и млеко, а растителните протеини вклучуваат јаткасти плодови, грав и тофу.

Растителни протеини поврзани со долговечноста

Според истражувањето, зголемувањето на дневниот внес на растителни протеини за само три проценти може да го намали ризикот од рана смрт за пет проценти.

Да речеме, на пример, дека внесувате околу 2.500 калории дневно. За да ги искористите придобивките од растителните протеини, можете да замените 75 калории од друг вид храна – парче леб, мало јаболко или стапче сирење – за јаткасти плодови или грав.

Три совети како да јадете повеќе протеини од растително потекло

Без разлика дали сакате да замените некои од вашите омилени животински протеини со протеини од растително потекло или едноставно да го зачините вашето мени, лесно е да додадете јаткасти плодови или грав кои се здрави за срцето. Некои здрави избори на јаткасти плодови вклучуваат ореви, бадеми и ф’стаци.

Обидете се со понеделник без месо

Додека повеќе протеини може да ви помогнат да живеете подолго, јадењето премногу црвено месо и други животински протеини може да има негативен ефект со зголемување на ризикот од зголемување на телесната тежина и потенцијално рак и болести. Оброците без месо можат да бидат поздрави и исто толку пријатни.

„Генерално, потребите за протеини варираат во зависност од индивидуалните потреби. Сепак, замената на животинските протеини со висококвалитетни растителни протеини и барем еден ден во неделата без месо е добра идеја од здравствена гледна точка“, вели д-р Шанта Рателни.

Уживајте во различни извори на протеини од растително потекло

Потребни се пет до седум порции растителни протеини неделно за навистина да се намали ризикот од срцев удар и други причини за прерана смрт. Лесно е да се претпостави дека протеинот од растително потекло е едноставно јаткасти плодови или тофу – но ако сакате да јадете околу една порција растителен протеин на ден, зошто да не го искористите ова како можност да пробате разновидна нова, вкусна храна ? Овие можат да бидат грашок, леќа, киноа, тофу, сеитан, путер од јаткасти плодови.

Можете да прочитате

Газирана вода го намалува апетитот

Ljuljeta

Сакате тиква? Ќе ви биде мило да слушнете какви придобивки се поврзани со неа

Ljuljeta

Здравствени придобивки од бананите за кои не сте свесни

Ljuljeta