Утрински Весник
Магазин

Зголемувањето на бројот на хибридни волци може да доведе до исчезнување на европскиот волк

247096.jpg

Зголемениот број на хибридни волци во Европа се заканува да го доведе европскиот волк, како диво, генетски различно животно, во опасност од исчезнување.

Хибридните волци се видови кои се создаваат со вкрстување на волци и кучиња.
Во текот на изминатите две децении, европските популации на волци, наводно, биле десеткувани, додека хибридите на волците, иако не се нова појава, не биле добро проучени до неодамна, кога напредокот во генетиката овозможил да се докаже нивното постоење.

Експертите објаснуваат дека постои можност тие повеќе да влегуваат во конфликт со луѓето, да ги избркаат чистокрвните волци од нивното живеалиште или да ја намалат одржливоста на идните потомци, попречувајќи ги напорите за заживување на популацијата на волци во Европа, пишува Гардијан.

Луиџи Ботани, водечки италијански експерт за волци, вели дека во одредени региони хибридите станале ендемични, како на пример во Тоскана, каде што сочинуваат 70 отсто од целата популација на волци, додека на некои територии сите волци се хибриди.

Можете да прочитате

Овие грешки во исхраната нема да ви дозволат да ослабете

Невролог предупредува за симптомите на прекумерно користење на социјалните мрежи

Ако сакате да внесете повеќе витамин К почнете да јадете редовно од овие видови храна