Копривата е плевелно растение кое го користеле дури и старите Римјани, но и нашите баби. И од тогаш растението стана прилично запоставено и во кујната и како растение за чај. Современите истражувања докажаа дека копривата содржи селен, железо, калциум, манган, магнезиум… цела низа витамини и минерали неопходни за организмот, па затоа треба да се користи на која било возраст, секој ден.
Копривата може да се користи во супа, нејзините листови се користат како замена за спанаќ во пити и чорби со зеленчук, се прави чај од коприва, тоник за сок од коприва зачуван во алкохол или мед, копривата се суши, додава тинктури. Копривата ги поправа и активира најважните процеси во организмот, како што е метаболизмот, ја зголемува отпорноста на добрите бактерии на штетните ефекти од околината, го подобрува варењето и имунолошкиот систем, а одлична е и за слабеење. Но, треба да знаете дека само неговите млади, нежни врвови се добри за готвење, додека стеблото и долните листови не се јадат.
Копривата има и „заштитна“ моќ во која некогаш веруваа фармерите, а добро познатиот израз „гром не удира во коприви“ порано имаше сосема друго значење. Имено, копривата е едно од растенијата посветени на богот Перун, па служела како заштита од гром.
Наједноставниот начин да му ги дадете на вашето тело сите придобивки од копривата е да пиете вода од коприва.
Потопете стебло или две коприви во сад со вода, покријте го, оставете да отстои барем еден час, процедете и пијте во текот на денот. Најдобро би било да ја натопите копривата претходната вечер и да ја испиете следниот ден.
Освен што е пијалок, водата од коприва може да се користи и за миење на косата. Познато е дека копривата е еден од најмоќните природни препарати за првут, а воедно убаво ќе ја отстрани маснотијата, влакната ќе растат побрзо и ќе мирисаат многу убаво на природна свежина. Совет: Важно е да користите коприви кои растат во природа, а не во град и да не ги берете ако врнело дента или два-три дена претходно.