Утрински Весник
Македонија

(Видео) За првпат новинарите останаа пред црквата Св. Спас и гледаа на телевизија што се случува на чествувањето

(Видео) За првпат новинарите останаа пред црквата Св. Спас и гледаа на телевизија што се случува на чествувањето

Прва година новинарите останаа пред вратите на Св. Спас, наместо во кругот на црквата каде се чествува 151-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев.

dobivaj vesti na viber

Снимателите кои влегоа внатре, до завршувањето на настанот не смеат ниту можат да излезат надвор. Наспроти ова, место имаше за делегациите, нивното обезбедување, протоколот.

Вратите пред црквата се затворени, а и таму стои човек кој го обезбедува влезот.

Објаснувањето за ваквиот протокол од Владата е високиот ризик кој го носи настанот. Има и новинари кои воопшто не добија акредитации за да присуствуваат на настанот.

Интересот е невообичаено голем, а тоа е и поради најавите за инциденти и поради најавеното доаѓање на Бугари од Бугарија што во Македонија беше оценето како провокација.

По поставувањето на венците заминаа и делегациите.

Можете да прочитате

Патот кон ЕУ гарантира демократски и економски развој, за борбата против корупцијата ни треба и поддршката на САД

Маричиќ: ВМРО-ДПМНЕ и Левица се две страни на еден ист медал и не гледам никаква разлика во нивните ставови

ВМРО-ДПМНЕ ќе понуди визија и сериозна програма, најавува Муцунски