Утрински Весник
Македонија

(Видео) Стоилковски: Владата плаќа рекордни 26 милиони долари за софтверски лиценци, а нема за лекови и учебници

(Видео) Стоилковски: Владата плаќа рекордни 26 милиони долари за софтверски лиценци, а нема за лекови и учебници

„Не минува ден без нови скандали и афери во продукција на Владата на ДУИ и СДС. Омилените фирми на Владата, претходно фаворизирани од Драги Рашковски како генерален секретар на Владата, повторно добија тендер за софтверски лиценци во вредност од над 26 милиони долари! На 1 септември потпишан е договор помеѓу Владата, во чие име потпишува генералниот секретар Методија Димовски, и фирмата „Аитоникс“ од Скопје, а веќе на 5 септември овој договор е влезен во сила“, изјави Наум Стоилковски, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ.

dobivaj vesti na viber

„Овој договор е за софтверски лиценци и со пресметан ДДВ тежи 26 милиони 429 илјади и 350 долари.

Не може да не се напомене дека овој договор од над вртоглави 26 милиони долари за софтверски лиценци е последователен за истата фирма која во 2020 година склучи договор со Драги Рашковски токму пред неговото заминување од местото генерален секретар на Владата, исто така на три години, со тогаш рекордни 15 милиони евра за софтверски лиценци за администрацијата! Тендер што не мина без скандал, односно со повторена постапка и со избришани претходни поставени услови?

Исто како и претходно, за да нема нови тендери, Владата договорила само да плаќа фактури во следните три години, пракса што се спроведува во сите институции со склучување т.н. рамковни договори.

Се поставува прашањето како е можно договор за лиценци, кој пред 3 години вредел 15 милиони евра, сега да тежи над 26 милиони долари?

Во кој дел Владата во овие три години го напреднала работењето, услугите на администрацијата, за сега за лиценци и компјутерски програми да плаќа дури 26 милиони долари, односно дури 9 милиони евра повеќе?

И можеби најважното, како е дојдено фирмата потписник со Драги Рашковски во пресрет на избори да склучува договор со Владата на три години со рекордна цена од над 26 милиони долари?

Нема за лекови, нема за учебници, нема за пензии, нема за плати, ама на 1 септември Владата има 26 милиони долари за лиценци за софтвери“, соопшти Наум Стоилковски, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ.

Можете да прочитате

Петровска ги посети војниците кои се дел од силите на НАТО во Бугарија

Министерот за внатрешни е против законот за амнестија

Ковачевски во посета на Дојран