Утрински Весник
Бизнис

(Видео) Пендаровски: Потребен е модел за амортизирање на пазарните шокови и спречување на одливот на квалификувана работна сила

(Видео) Пендаровски: Потребен е модел за амортизирање на пазарните шокови и спречување на одливот на квалификувана работна сила

Како мала, отворена и увозно зависна економија, земјата диспропорционално ги чувствува ефектите од глобалните потреси и затоа е важно да биде пронајден модел за амортизирање на пазарните шокови во амбиент на постојано променливи економски околности, порача претседателот Пендаровски на 9. меѓународна истражувачка конференција на тема „Повторното актуализирање на инфлацијата и новите геополитички реалности – Редизајнирање на макроекономската политика“, што во организација на Народната банка, во соработка со Комитетот за преобразување на Бретон Вудс, се одржува во Скопје.

dobivaj vesti na viber

За да се спречи одливот на квалификувана работна сила, според претседателот Пендаровски, неопходно е да се обидеме да ги направиме нашите економски системи податливи и за развој на економската слобода и за еднаквоста на можностите и посочи дека се неопходни реформи во виталните сегменти клучни за економскиот развој, како што се инвестициите, продуктивноста на трудот, димензионирање на образованието според барањата на пазарот на трудот и креирање квалитетни работни места.

Можете да прочитате

За доматите, краставиците и пиперот не се намалуваат увозните давачки во октомври и ноември оти тогаш производството е најголемо, вели Николовски

ФЕЦ Новаци е далеку од најголема фотоволтаична електрана во регионот, вели ВМРО-ДПМНЕ

Битиќи – Дуџак: Она што нема да го направиме денес, ќе не чини многу поскапо утре