Утрински Весник
Македонија

Училишната комисија не ја пријавила матурантката од Охрид за полагање, велат од Државниот испитен центар

Матурантите денес полагаат мајчин јазик, пријавени се 15.620 ученици

На матурантката Тијана Силјаноска од гимназијата „Свети Климент Охридски“ од Охрид и’ било оневозможено да го полага првиот задолжителен испит од државната матура бидејќи таа не била пријавена од страна на матурската комисија на училиштето, велат од Државниот испитен центар (ДИЦ).

dobivaj vesti na viber

Од тука појаснуваат дека согласно законот учениците пополнуваат пријава во училиштата каде што се запишани најдоцна до 31 декември во годината. Потоа, следи процес на внес на податоците во база од страна на училишните матурски комисии, обработка и доставување на списоци со кандидати од страна на ДИЦ до училиштата најдоцна до 15 февруари.

Училишните матурски комисии, како што се објаснува, списоците со кандидати ги проверуваат, а ако имаат направено грешки ги корегираат и потоа со потпис и печат од училиштето ги враќаат во ДИЦ.

„Во случајов од страна на комисија на „Свети Климент Охридски“ од Охрид така е и постапено, односно списоците се вратени со потпис и печат, но немаат направено корекции дека ја имаат испуштено матурантката Тијана Силјаноска“, се наведува во соопштението.

„Макфакс“ претходно објави дека на ученичката Тијана Силјаноска не и’ било дозволено да го полага првиот екстерен испит од државната матура оти нејзиното име го немало на спиокот, а за проблемот нејзиниот татко информираше преку медиумите.

Родителот кажа дека неговата ќерка сакала да се запише на факултет по физиотерапија во Словенија, но без матурата таа е спречена, а вината ја лоцираше кај администрацијата и директорката во гимназијата кои направиле грешка.

Од училиштето потоа кажаа дека жалат за проблемот, а нивна заложба е да излезат во интерес на матурантката и родителите. Од тука објаснуваат дека списоците за верификација на податоците за државна матура биле доставени на увид кај учениците уште на почетокот на второто полугодие, а потоа доставени до ДИЦ.

На матурантката ќе и биде дозволено да ги полага двата интерни испита во училиштето во јунската испитна сесија, а тоа што останува во августовската испитна сесија, објавија синоќа од гимназијата.

Можете да прочитате

Петровска ги посети војниците кои се дел од силите на НАТО во Бугарија

Министерот за внатрешни е против законот за амнестија

Ковачевски во посета на Дојран