Утрински Весник
Македонија

Судскиот совет добил претставка и постапува по одлуката на Врховен суд за зградата на ССМ

Судскиот совет со внимание ги следи реакциите во јавноста, во врска со одлуката на Врховниот суд, која се однесува на Сојузот на синдикатите на Македонија и во рамките на своите надлежности презема дејствија во насока на констатирање на состојбата. До Советот доставена е претставка од Сојузот на синдикатите на Македонија истата веднаш е распоредена кај член на Советот и во тек е постапка по претставката.

Врховниот суд минатата година во ноември донесе пресуда за предметот во кој тужител е Република Северна Македонија против тужениот Сојузот на синдикатите на Македонија Скопје, за утврдување право на сопственост на недвижен имот кој претставува административна зграда како објект од општ интерес за државата. Со одлуката се одзема работничкиот дом од ССМ и се доделува на државата.

ССМ бара оставка од тројцата судии што ја донеле одлуката за одземање на зградата, најавија постапка и пред Судскиот совет

Сојузот на синдикати на Македонија реагираше на оваа одлука и побара оставка од судиите Шпенд Деваја, Наке Георгиев, Исамедин Лимани од Врховниот суд кои ја донеле пресудата за одземање на имотот на Синдикатот.

Претседателот на ССМ Слободан Трендафилов најавид дека доколку судиите не поднесат оставки, ќе почнат постапка за нивно разрешување пред Судскиот совет

Можете да прочитате

Синоќа во Битола и битолско казнети 18 пијани возачи

ВМРО-ДПМНЕ: На СДС и ДУИ како малку да им беше што го уништија стандардот на граѓаните, па во заминување ги зголемуваат цените во Катастар и до 300%

СДСМ: Поголеми плати во новиот мандат, 1.000 евра просечна и 600 евра минимална плата