Утрински Весник
Македонија

Судски совет му врати на Пендаровски по критиките: Тоа се нивни видувања

(Видео) „Не заслужувам ваков пристап како човек“, претседателот на Судскиот совет се пожали оти е цел на критики за нетранспарентност

Критиките од претседателот Стево Пендаровски, за новоизбраниот претседател на Судски совет, Сашко Георгиев се само негови видувања. Според Георгиев, укажувањата од шефот на државата дека Судски совет се избрука – се само нивна констатација. Тој само се согласува дека има простор и за критики.

dobivaj vesti na viber

„Ќе потенцирам дека во однос на некои изјави на еве релевантни фактори ќе истакнам дека тоа се нивни видувања, односно во делот на политички видувања не навлегуваме, тоа е нивно право со нивна констатација. Ние како Судски совет вчера имавме соопштение, тоа произлезе од колегиум каде дискутиравме по однос на ваквите состојби и го кажавме тоа што го имавме како заклучок на работен колегиум. Морам да потенцирам дека ги слушавме сите овие дискусии, и ќе потенцирам дека ние сме тука да работиме согласно закон“, рече Георгиев.

Според него, како Судски совет, ќе бараат одговорност од судиите.

„Од страна на изнесените критики во делот на состојбите, во добар дел се согласуваме како состојби каде имаме простор за критика, ќе ги спомнам само добар дел од познатите сензитивни предмети од СЈО каде што факт е дека завршница во добар дел се уште нема. И тука сме да работиме на тој дел, тоа е стар проблем кој што веќе неколку време се провлекува каде што општа состојба е перцепцијата дека имаме проблем во тој дел, каде имаме застој, односно немаме конкретна завршница. Тука сме ако Судски совет да дискутираме за тоа, да работиме, да бараме одговорности од судиите од тој дел, согласно законот, а од друга страна критиките изнесени и од амбасадорите со некој дел како нивно видување се согласуваме, дека владеењето на правото пред се мора да функционира, да работи на тој дел советот“, вети Георгиев.

Можете да прочитате

Ковачевски: Нечија агенда стои зад вчерашните случувања на северот на Косово

Тренчевска: Ќе се залагаме за еднаков пристап на лицата со попреченост во сите населени места во државата

Петровска за Косово: Време е политичките лидери да носат мудри одлуки, ја следиме состојбата, граѓаните се безбедни