Утрински Весник
Македонија

Со европско знаменце Владата предлага поблаги казни за злоупотреба на службена положба и злосторничко здружување

СДСМ: Време е за глас за Европа во Собранието

Владата до Собранието предложила измени на Кривичниот законик по скратена постапка со кои меѓудругото се предвидува и намалување на затворските казни за злоупотребата на службената должност и овластувања.

dobivaj vesti na viber

Предлозите се на дневен ред на Комисијата за европски прашања, со европско знаменце.

Со предлозите се предвидува намалување на казните, односно ако досега казната за злоупотреба на службената положба за сторителите кои прибавиле значителна имотна корист, досега беше најмалку три години затвор, сега се предлага да се казни со од една до четири години. Во ставот 5 од членот 353 во кој се предвидува најмалку пет години затвор за злоупотреба на службената положба при јавни набавки, се предлага прибавената имотна корист се одзема. Наместо три години затвор за несовесно работење во службата, се предлага менување на казната од шест месеци до пет години затвор.

Во делот за злосторничко здружување, наместо досегашните казни од една до десет години се предлагаат од една до три години затворска казна за оној кој ќе создаде група или банда за вршење кривични дела.

Од Владата велат дека се работи за усогласување со актите на ЕУ.

Во 2018 година, „Дојче веле“ пишуваше дека вакви барања упатила и ВМРО-ДПМНЕ на тогашните лидерски средби.

Можете да прочитате

Костадиновска-Стојчевска: Европскиот ден на јазиците е ден и на македонскиот јазик како еден од европските

Спасовски: Инцидентите во Косово го засегаат целиот регион, безбедносната состојба во Македонија е под контрола

Награда за млади квантитативни умови – „Славица Тодоровска”