Зелената зелка на сите им е позната, но црвената или виолетова, како што сакате, добива сè поголема популарност. Зошто да не кога тоа е поврзано со различни здравствени придобивки кои не треба да ги игнорираме.
Придонесува за зајакнување на здравјето на срцето, ја подобрува функцијата на цревата и ги зајакнува коските, пишува „Health line“. Нејзиниот вкус е сличен на зелената зелка, но оваа сорта е побогата со корисни растителни соединенија.
Богата е со хранливи материи
И покрај тоа што е нискокалорична, пурпурната зелка содржи импресивна количина на хранливи материи. Една чаша (89 грама) сечкана, сирова, црвена зелка содржи околу 30 калории, повеќе од 50 проценти од дневната вредност на витамин Ц, околу седум грама јаглени хидрати. Исто така, обезбедува мали количини на железо, калциум, магнезиум, фосфор, бакар и цинк.
Може да се пофали со билни соединенија
Црвената зелка е одличен извор на антиоксиданси и други корисни растителни соединенија кои помагаат во заштитата од оштетување на клетките. Нејзините антиоксиданси вклучуваат витамин Ц, каротеноиди и флавоноидни антиоксиданси и често содржи поголеми количини од овие работи од зелената зелка.
На пример, истражувањето сугерира дека нивоата на антиоксиданси во виолетова зелка се околу 4,5 пати повисоки од оние што се наоѓаат во сортите зелена зелка.
Помага во борбата против воспалението
Црвената зелка може да помогне во борбата против воспалението. Едно истражување, кое користело вештачки модел на човечкото црево, покажало дека одредени сорти на црвена зелка ги намалуваат маркерите на воспаление на цревата за 22 до 40 проценти.
Се чини дека листовите од зелка помагаат во намалување на болката, отокот и воспалението на градите поради зголеменото снабдување со млеко и протокот на крв во раниот постпартален период.
Може да го подобри здравјето на срцето
Ова може да се должи на содржината на антоцијанин. Една студија покажа дека жените кои редовно јадат големи количини на храна богата со антоцијани може да имаат корист од 11-32 отсто помал ризик од срцев удар, во споредба со оние кои јадат помалку од оваа храна.
Поголемиот внес на антоцијани, исто така, може да биде поврзан со понизок крвен притисок и помал ризик од срцеви заболувања. Црвената зелка содржи повеќе од 36 видови антоцијани, што ја прави одличен извор на ова соединение здраво за срцето.
Може да ги зајакне коските
Црвената зелка содржи неколку хранливи материи кои се добри за коските, вклучувајќи ги витамините Ц и К, како и помали количини на калциум, манган и цинк.
Витаминот К1 главно се наоѓа во растителната храна, како што е лиснатиот зеленчук. Ова го разликува од витаминот К2, кој се наоѓа во производите од животинско потекло и ферментираната храна. Постојат докази дека и двете форми на витамин К играат улога во одржувањето силни и здрави коски, иако се потребни повеќе истражувања за да се утврдат специфичните ефекти на секоја од нив.
Може да помогне во заштитата од одредени видови на рак
Експертите веруваат дека ова може да биде затоа што содржи сулфорафан и антоцијани – две соединенија кои се истражувани поради нивните својства за борба против ракот.
Истражувањата го поврзуваат зеленчукот со крстовиден, односно еден вид зелка, со 18 отсто помал ризик од рак на дебелото црево. Исхраната богата со зеленчук од крстовидно е поврзана и со помал ризик од рак на дојка.
Може да придонесе за подобрување на здравјето на цревата
Црвената зелка може да ја подобри функцијата на цревата. Постојат докази дека зелката може да го намали воспалението во цревата и да го намали цревниот мукозитис – состојба во која се развиваат лезии во цревата.
Исто така е добар извор на влакна кои ги одржуваат цревата здрави и им помагаат полесно да ја свари храната. Нерастворливите влакна сочинуваат околу 70 проценти од влакната во зелката. Додава волумен на столицата и помага храната полесно да се движи низ цревата, намалувајќи го ризикот од запек.