Утрински Весник
Економија

Редици за ваучер за клима – само за еден ден аплицирале 500 граѓани !

Архивата на Министерството за економија е преполна од граѓани кои аплицираат за ваучер за инвертер клима-уред. Само за еден ден откако стартуваше оваа акција поднесени се 500 апликации. Во оваа бројка не влегуваат апликациите кои се испратени преку пошта. Крајниот рок за аплицирање е 12 февруари, но доколку има интерес, рокот ќе биде продолжен“, изјавија од Кабинетот на министерот за економија Крешник Бектеши. Услов за да добијат ваучер за клима-уред е домаќинствата да немаат достапен приклучок на мрежа за централно греење и во последните три години не користеле субвенција за какво било грејно тело, а обврска ќе им биде да купат инвертер клима – уред кој може да грее и кога надворешната температура е минус петнаесет степени. За ваучерот се аплицира со барање кое може да се преземе од веб-страницата на Министерството за економија, фотокопија од лична карта од сите членови на семејството или извод од матична книга на родените за малолетните лица, фотокопија од последна сметка за струја од 2023 година, и изјава заверена на нотар со која се потврдува бројот на членови во домаќинството, се потврдува дека домаќинството не користело субвенција за какво било грејно тело во последните три години и дека нема приклучок на парно. Изјавата како документ, исто како и барањето за ваучер, може да се преземе од веб-страницата на Министерството за економија или од архивата, каде што и се поднесуваат апликациите. Ваучерите се во вредност од 23.000 – 27.000 денари. Потврда во вредност од 23.000 денари во бруто износ по домаќинство со вклучен данок на додадена вредност ќе добијат домаќинствата кои ќе аплицираат од Скопскиот, Источниот, Југоисточниот, Североисточниот, Вардарскиот и Полошкиот регион. Ваучер вреден 25 илјади денари е предвиден за домаќинствата од Пелагонискиот и Југозападниот регион. За ранливите категории, ваучерот ќе изнесува од 27 до 30 илјади денари во зависност од примањата и членовите во семејството. Предвидено е да се поделат 7.000 ваучери, но министерот Бектеши рече дека има можност да се зголемат средствата доколку се случи граѓаните да се пријават, а да се исцрпат предвидените 4 милиони евра.

Можете да прочитате

Богоев ја посети Витаминка: Преку дијалог заедно креираме мерки и политики што овозможуваат поголема конкурентност на македонските компании

Цената на парното за деловните корисници во Скопје се намалува за 35%

Еве кога ќе се исплатат пензиите за февруари и колку ќе се покачат од месец март

Утрински Весник