Утрински Весник
Магазин

Овие пијалоци и храна може да предизвикаат мигрена

Migrena.webp.webp

Секој кој страда од мигрена може да доживее болка од одредена храна, а еве како да ги идентификувате вашите предизвикувачи.

Различната храна е поврзана со досадна, остра болка, гадење и проблеми со видот од мигрена. Еве преглед на најчестите намирници кои ги предизвикуваат, пишува Mind Body Green.

Кофеин

За луѓето со мигрена, кофеинот може да биде проблематичен.

„Кофеинот вообичаено се смета за предизвикувач за мигренозни главоболки кај многу луѓе. Меѓутоа, за други, шолја кафе често е знак за брзо олеснување“, вели Ејми Мојер, директорка за кулинарска медицина на Универзитетот во Северна Каролина-Гринсборо. Мојер вели дека во моментов нема доволно докази за да се даде дефинитивна препорака за намалување на кофеинот бидејќи тој придонесува за главоболки. Меѓутоа, ако имате мигрена, таа ве поттикнува да следите како зголемувањето или намалувањето на кофеинот влијае на вас.

„Прекумерната употреба на кофеин, особено над 200 милиграми дневно, или обратно, често може да биде причина за мигрена“, додава таа.

Алкохол

Здружението за нарушувања на мигрена го наведува алкохолот како еден од најчестите предизвикувачи на болка. Причините за ова се слабо разбрани, вели Алиса Пачеко, Р.Д.

„Одредени соединенија во алкохолот, како што се конгенерите или хистаминот, може да предизвикаат мигрена.

Без оглед на науката која стои зад тоа, пивото, виното и алкохолните пијалоци може да се пијалоци што треба да се избегнуваат за мигрена.

Храна со тирамин

Не е изненадувачки ако никогаш не сте слушнале за ова соединение во растителната и животинската храна. Нема да го видите тираминот наведен во списокот со состојки, бидејќи тој е нуспроизвод од разградувањето на амино киселината наречена тирозин. Некои луѓе добиваат главоболки од храна која содржи тирамин, како што се стари сирења, пушена риба, смокви и црвено вино – но тоа може да зависи од тоа колку јадете или пиете. Покрај тоа, земањето одредени лекови може да ги влоши ефектите на тираминот.

„Некои истражувања покажуваат дека кај луѓе на кои им се препишани инхибитори на моноамин оксидаза (МАО), интеракцијата со потрошувачката на тирамин може да придонесе за мигрена“, вели таа.

Храна со фенилаланин

„Фенилаланин е есенцијална аминокиселина која се наоѓа во изворите на протеини“, вели Мојер. Ова вклучува месо, риба, јајца и млечни производи, јаткасти плодови, семиња и мешунки.

“Високите дози се поврзани со главоболки, вклучително и мигрена. Бидејќи фенилаланин се наоѓа во многу здрави протеински намирници, целосното откажување веројатно не е добра идеја за целокупното здравје. Избегнувањето на сите намирници кои содржат фенилаланин создава многу рестриктивна шема на исхрана.” вели Мојер.

„Ако се сомневате дека сте чувствителни на фенилаланин, можеби е најдобро да бидете свесни за јадењето или прејадувањето на оваа храна бидејќи може да придонесе за мигрена“.

Можете да прочитате

Еве зошто одењето е поздраво од трчањето

Ангелските души се раѓаат во овие три знаци! На нивната добрина и нема крај

Печурките имаат магично својство! Ја подобруваат меморијата и ја намалуваат анксиозноста