Утрински Весник
Магазин

Ова се главните показатели за низок крвен притисок кои не треба да ги игнорираме

Нискиот крвен притисок или хипотензија се јавуваат кога крвниот притисок паѓа под нормалните нивоа, предизвикувајќи различни симптоми кои можат да влијаат на целокупната благосостојба. Наглото намалување на крвниот притисок може да биде опасно бидејќи може да значи дека срцето, мозокот или другите витални органи не добиваат доволно крв. Затоа, важно е да знаете како да ги препознаете знаците карактеристични за оваа состојба.

Вртоглавица и зашеметеност

Нискиот крвен притисок често доведува до вртоглавица и зашеметеност, особено кога станувате ненадејно. Овие состојби се јавуваат поради намален проток на крв во мозокот, што предизвикува привремено чувство на нерамнотежа.

Несвестица

Една од состојбите што може да се појави е несвестица. „Во тешки случаи, нискиот крвен притисок може да предизвика несвестица или синкопа. Ова се случува кога има значителен пад на крвниот притисок, што доведува до привремено губење на свеста бидејќи мозокот е лишен од кислород”, објаснува др. Прабхат Ранџан Синха, пренесе порталот Health Shots.

Заматен вид

Луѓето со низок крвен притисок може да страдаат и од заматен вид, особено при нагли промени во положбата на телото. Health Shots известува дека заматениот вид е предизвикан од намален проток на крв во очите, што привремено влијае на видот, предизвикувајќи предметите да изгледаат заматени или надвор од фокусот.

Замор

Нискиот крвен притисок предизвикува намалена испорака на кислород и хранливи материи до ткивата и органите на телото, што резултира со чувство на исцрпеност. Во потешки случаи, можно е да се почувствува силен замор или слабост по минимална физичка активност.

Гадење и вртоглавица

Доколку луѓето кои имаат низок притисок долго стојат или се на високи температури, постои можност да почувствуваат мачнина. Чувството може да варира од благо гадење до потреба за повраќање, во зависност од тоа колку наеднаш паднал притисокот.

Ладна и мрсна кожа

Хипотензијата може да предизвика промени во температурата и текстурата на кожата, што доведува до ладна, мрсна кожа. Намалениот проток на крв во кожата резултира со намалена дистрибуција на топлина, што ги прави луѓето со низок крвен притисок почувствителни на чувството на студ, дури и во топла средина.

Брзо дишење

Нискиот крвен притисок може да влијае на респираторната функција, предизвикувајќи брзо, плитко дишење или отежнато дишење. Бидејќи телото го компензира намалениот проток на крв со зголемување на отчукувањата на срцето и дишењето, може да имате потешкотии со дишењето, особено за време на физичка активност или периоди на стрес.

Тешкотии со концентрирање

Когнитивните симптоми, како што се тешкотии со концентрирање или нарушена ментална јасност, може да се појават кај луѓе со низок крвен притисок. „Намалениот проток на крв во мозокот влијае на когнитивната функција, а потоа има проблеми со фокусот, меморијата и одлучувањето“, објаснува др. Синха.

Слаб или забрзан пулс

Покрај сето горенаведено, симптомите на низок крвен притисок може да бидат слаб или забрзан пулс. Како што известува Health Shots, промените во отчукувањата на срцето и ритамот се вообичаени кај оваа состојба и луѓето мора да внимаваат да го вратат пулсот во нормален ритам.

Можете да прочитате

Невеста од Англија само за торта платила 13 илјади фунти, а за да се направи, биле потребни речиси три месеци

Најбогатиот Индиец организира раскошни предсвадбени веселби во чест на син му

Совети за посјајни бели чорапи