Утрински Весник
Скопје

Од почетокот на годинава се отстранети 150 диви депонии на територија на Град Скопје

Viber Image 2024 06 10 08 54 25 988.jpg

Екипите на ЈП Комунална хигиена – Скопје во периодот јануари-јуни 2024 година,  подигнале и транспортирале вкупно 2500 кубни метри отпад од диви депонии на територијата на градот Скопје. Тие интервенирале во сите скопски општини, при што биле отстранети приближно 150 диви депонии.

-Од почетокот на годинава, ЈП Комунална хигиена – Скопје се соочува со појавата на масовно непрописно одлагање отпад на јавни и сообраќајни површини, особено во непосредна близина на контејнерите наменети за одлагање на комуналниот отпад, велат од претпријатието.

Основната дејност на ЈП Комунална хигиена-Скопје, велат оттаму, е собирањето и транспортот на комуналниот отпад од домаќинствата и правните субјекти, коишто континуирано се реализираат седум дена во неделата, согласно Оперативниот план за одржување на јавната чистота на подрачјето на Градот Скопје и Оперативната програма за собирање и транспортирање на комуналниот отпад од подрачјето на градот Скопје.

-Покрај своите редовни активности, екипите на Претпријатието се секојдневно максимално ангажирани за извршување вонредни акции, како што е расчистувањето диви депонии коишто настануваат како резултат на непрописното и несовесното одлагање отпад на јавните и на сообраќајните површини. Во оваа насока, Претпријатието апелира до граѓаните својот отпад да го одлагаат исклучиво во наменски поставените садови – контејнерите, кантите или корпите за отпадоци, се вели во денешното соопштение.

Можете да прочитате

Ваучери за спортски камп за најдобрите одбојкарки и ракометарки од училиштата во Кисела Вода 

Герасимовски: Детските реквизитите кои беа искршени од вандали се реконструирани или заменети со нови

Посебен режим на сообраќај денеска и утре во Скопје