Утрински Весник
Македонија

Николовски: Со нови пумпи, санација на доводниот канал и обновена пумпната станица Марена, обезбедуваме сигурно наводнување на 2000 хектари земјоделска површина

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски денеска во Кавадарци изврши увид на реконструираната и модернизирана пумпна станица „Марена”.

Со овој проект за реконструкција на пумпната станица „Марена” извршена е целосна замена на старите пумпи и електромоторите, кои беа дотраени и користени повеќе од 50 години. Извршена е санација на доводниот канал до црпниот базен, со поставување на механички решетки за зафаќање на гранки и алги кои ги носи водата по каналот, како и поставување на Скада систем, со кој се следи работата на пумпите.

Значаен проект во делот на водоснабдувањето во висина од 60,3 милиони денари, национални средства на министерството, преку Инвестиционата програма на АД Водостопанство за 2023 година.

Пумпната станица „Марена” наводнува земјоделска површина од околу 2.000 хектари долгогодишни култури. Преку овој важен проект обезбедуваме квалитетна вода за наводнување на земјоделските површини од овој регион, дирекгно помагајќи ги сите земјоделци.

Како министерство ставаме посебен акцент на навремено наводнување на земјоделските култури, кои се од исклучителна важност и се предуслов за современо земјоделско производство. Продолжуваме да работиме во интерес на земјоделците.

Можете да прочитате

Стоилковски: Анастасов од СДС излажа, Пробиштип се труе со тешки метали, а тој реди соларни панели

Бојмацалиев: Никој ниту сега ниту порано саботираше некого, 140.000 обрасци за патни исправи се на пат кон Македонија

Пратеници од ВМРО-ДПМНЕ го послушале министерот Тошковски и не поминале на граница со старите патни исправи