Утрински Весник
Македонија

МТСП: Одржана првата седница на работната група, ќе се носат социјални мерки за пензионерите и нов закон за минимална пензија

МТСП: Одржана првата седница на работната група, ќе се носат социјални мерки за пензионерите и нов закон за минимална пензија

Работната група за разгледување на предлози за прашањето за најниската пензија во Република Северна Македонија и пакет-мерки за помош и поддршка на пензионерите денес ја одржа првата конститутивна седница, информираат од Министерството за труд и социјална политика.

dobivaj vesti na viber

„Многу е важно при носењето на предлог-мерките и законското решение за пензиско осигурување или негови измени да се води сметка за стабилноста на пензискиот систем и пензиите да продолжат да се исплаќаат навремено и редовно“, истакна Тренчевска.

Посочи дека во фокусот на работната група ќе бидат пензионерите со ниски пензии, особено оние со минимална пензија. Притоа потенцира дека ќе се користат анализи и информации подготвени од страните вклучени во работната група за кои ќе се дискутира, како и дека сите пристигнати предлози ќе бидат разгледани.

Од страна на претседателката на работната група беше посочено дека работната група ќе работи интензивно со средби до двапати во неделата, со цел што побрзо носење предлог-мерки и законски решенија.

Работната група се согласи дека првин ќе се работи на носење соодветни социјални мерки за пензионерите со ниски пензии, а потоа ќе се пристапи кон ново законско решение за минимална пензија или измени на постојното.

Можете да прочитате

Петровска ги посети војниците кои се дел од силите на НАТО во Бугарија

Министерот за внатрешни е против законот за амнестија

Ковачевски во посета на Дојран