Утрински Весник
Свет

МСП му наложи на Израел да отвори копнени премини за хуманитарна помош за Појасот Газа

I 2 1.webp.webp

Меѓународниот суд на правдата при ОН му наложи на Израел да преземе мерки, вклучително и отворање повеќе копнени премини за доставување храна, вода, гориво и други стоки за жителите на Појасот Газа.

Судот издаде два нови т.н привремени мерки во случајот што го покрена Јужноафриканската Република, во кој Израел е обвинет дека извршил акти на геноцид за време на неговата воена кампања, која започна по нападите на палестинската исламистичка група Хамас на 7 октомври. Израел жестоко негира дека извршил такво злосторство и тврди дека неговата воена кампања била во самоодбрана.

„Катастрофалните услови за живот на Палестинците во Појасот Газа дополнително се влошија“, се вели во одлуката на МСП, наведувајќи ги промените во ситуацијата од неговата привремена пресуда на 26 јануари.

Судот донесе одлука откако Јужноафриканската Република побара воведување на повеќе привремени мерки, вклучително и прекин на огнот, поради гладот ​​во Појасот Газа.

МСП рече дека ги посочил новите мерки бидејќи привремените мерки наведени во претходната наредба „не ги решаваат целосно последиците што произлегуваат од промените во ситуацијата“.

Од 26 јануари, „катастрофалните услови за живот на Палестинците во Појасот Газа дополнително се влошија, особено во контекст на долгорочното и широко распространето лишување од храна и други основни потреби на кои се изложени Палестинците во Појасот Газа“, забележува МСП.

Судот на ОН ги потврди претходните мерки и го повика Израел „да ги преземе сите неопходни и ефективни мерки за да обезбеди „непречено обезбедување“ на итно потребните основни услуги и хуманитарна помош, вклучувајќи храна, вода, електрична енергија, гориво, засолниште, облека, хигиена и санитарна услови, како и медицински материјали и медицинска нега за Палестинците низ Газа, вклучително и зголемување на капацитетот и бројот на копнени премини и нивно држење отворени онолку долго колку што е потребно“.

Судот, исто така, му нареди на Израел итно да се погрижи неговата војска „да не врши дејствија што претставуваат прекршување на какви било права на Палестинците во Газа како заштитена група според Конвенцијата за спречување и казнување на злосторството геноцид, вклучително и спречување со каква било акција испорака на итно потребна хуманитарна помош“.

Судот, исто така, побара од Израел да поднесе извештај во рок од еден месец за преземените мерки согласно најновата наредба

Можете да прочитате

Њујорк тајмс: Нетанјаху го откажа одмаздничкиот напад врз Иран по телефонскиот разговор со Бајден

Околу 20.000 свињи загинаа во пожар на фарма во Германија

Вонреден состанок на министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник поради нападот на Иран врз Израел