Утрински Весник
Магазин

Лутеница со моркови и пиперки: Според рецептот на баба за уживање во текот на целата зима

Screenshot 20251005 183028 gallery.jpg

Ако сè уште не сте, октомври е вистинско време е за подготовка на зимница!

Потребно е: 2 кг моркови, 250 г лути пиперки, 2 главици лук, листови од магдонос и целер, 200-250 мл оцет, 2 лажици сол, 1 лажица шеќер и 200 мл масло.


Подготовка: Излупете го и исечкајте ги морковите, варете околу 5,6 мин. Исечете ја лутата пиперка на мали парчиња и пржете ја во масло.
Изладете го морковот и исечете го на прстени, додадете ја пржената пиперка, целерот, шеќерот, солта, оцетот и ситно сечканиот лук.
Сè добро измешајте и спакувајте во тегли, притискајќи, прелијте со сол и цврсто затворете.

Вклучете ја рерната на 90-100 степени Целзиусови и ставете ги теглите на 90 минути, потоа исклучете ја рерната и оставете ги да се изладат.

Можете да прочитате

Дел од Амазонија има нов приватен сопственик

Прогласени 10-те победнички во националниот избор за “Жена на годината 2025” во Македонија 

Денешниот датум 12.12. е еден од најмоќните во годината – направете неколку симболични чекори за да ве следи среќа