Утрински Весник
Македонија

Крмов: Покачување на пензиите, намалување на годините за пензионирање на 60 години за жени и 62 за мажи – 24info.mk

Img 20240430 131401 935.jpg

На денешниот протест на пензионерите во Штип, даде поддршка и Носителот на ИЕ3, пратеникот Борислав Крмов. 

Крмов првенствено ја посочи незавидната ситуација во која се наоѓаат македонските пензионери. 

,,Имаме тука ситуација да таа додатна помош од социјалата којашто ја добиваат, сега, всушност, им е скратена. Власта се фали дека наводно им помогнала.

Пензионерите јасно и гласно кажаа: значи, покачување линеарно на сите од 3500 денари до 5000 денари! Минимална пензија од 18.000, дури и 20.000 денари. Они живеат со 12.000 ден. И сега на тие 12.000 земале по 2000 – 3000 ден. од социјалата како допуна, како помош и сега тоа е скратено на пола! Замислете, тие пензионери со тие примања немаат ни за храна! Нив, нивните деца им плаќаат сметки и храна, за да преживеат.

Јас и како пратеник во ИЕ3 имав апсолутна поддршка за пензионерите за сите нивни барања”. 

Левица во својата програма има мерки за подобрување на квалитетот на живот на пензионерите. 

,,Според Програмата на Левица, минималната пензија е две – третини од просечната плата; државни пензионерски домови за пензионерите и намалување на годините за пензионирање 60 години – за жени и 62 години – за мажи”, потенцираше пратеникот Крмов.

Можете да прочитате

МОН:Изработен нов електронски дневник, ќе се применува во новатa учебна година по тест периодот

Недела неработен ден за граѓаните од муслиманска вероисповед

16 јуни е Курбан Бајрам, неработен ден за граѓаните од муслиманската вероисповед