Утрински Весник
Македонија

Ковачевски – Жоли: Силна поддршка од Канада за евроинтеграцискиот процес, Македонија заслужува да биде во Европската Унија

Ковачевски – Жоли: Силна поддршка од Канада за евроинтеграцискиот процес, Македонија заслужува да биде во Европската Унија

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, имаше средба со министерката за надворешни работи на Канада, Мелани Жоли. На средбата присуствуваше и министерката за одбрана, Славјанка Петровска.

dobivaj vesti na viber

Заеднички беше нагласено уверувањето дека денешната посета и разговорите ќе дадат нов импулс во зајакнувањето на билатералните односи и заемната соработка, особено поради фактот што станува збор за прва посета на канадски министер за надворешни работи на нашата држава.

На средбата премиерот Ковачевски се заблагодари за континуираната цврста поддршка од Канада во насока на имплементирање на реформските процеси со цел да се обезбеди напредок на нашата држава на планот на евроинтеграциите. Во таа насока изрази уверување дека како и многупати досега Северна Македонија ќе застане во одбрана на националните и стратешки интереси, а тоа е преземање конкретни чекори кон обезбедувањето на членството во ЕУ.

Во однос на билатералните односи, премиерот Ковачевски го поздрави негувањето на традиционалното пријателство и богата и сестрана соработка меѓу двете земји, особено на мултилатерален план.

Стабилна основа за натамошно севкупно унапредување на соработката помеѓу двете држави дава потпишувањето на декларацијата за соработка и стратешко партнерство од 2018 година.

Премиерот Ковачевски изрази благодарност за силната поддршка на Канада за нашето членство во НАТО додавајќи дека Северна Македонија денес е почитувана и одговорна членка на трансатлантската заедница. „Длабоко го цениме партнерството со Канада како НАТО-сојузници и ќе продолжиме да се однесуваме одговорно“, оцени премиерот Ковачевски.

Министерката за надворешни работи на Канада, Мелани Жоли, изрази силна поддршка земјата да продолжи по евроинтеграцискиот пат за што постои недвосмислена поддршка и интерес од страна на Канада за што побрзо членство на Северна Македонија во Европската Унија. Притоа министерката Жоли нагласи дека денес, повеќе од кога било, западниот свет треба да биде обединет, а Северна Македонија, како негов интегрален дел тоа го покажува споделувајќи ги истите вредности и заложби.

Ковачевски го потенцира и значењето на многубројната македонска заедница во Канада, која е значаен дел од богатиот канадски мозаик на култури и народи, и која давала и ќе продолжи да дава значаен придонес во градењето и зајакнувањето на Канада. „Нашата заедница е значен мост меѓу двете држави, која воедно помага и во градењето на нашите меѓусебни врски“, истакна премиерот Ковачевски.

Посебен фокус на средбата беше дадено на прашањето за зајакнување на економските врски меѓу Канада и Северна Македонија за што заеднички беше оценето дека постојат огромни можности за инвестиции во нашата држава во разни сфери.

Можете да прочитате

Петровска ги посети војниците кои се дел од силите на НАТО во Бугарија

Министерот за внатрешни е против законот за амнестија

Ковачевски во посета на Дојран