Тешко е да се најде храна која може да се подготви на толку различни начини како јајцето. Тоа е незаменлив додаток на разни теста, тестенини, кремови за колачи и торти.
Освен тоа што можеме да избереме помеѓу јајца од слободно размножување и оние кои најчесто се наоѓаат во продавниците, можеме да ја избереме и бојата на јајцата – бела или кафена. Иако можеби мислите дека составот на јајцата се менува со бојата, тоа не е така. Бојата на кокошката ја одредува бојата на јајцето.
Белите кокошки се најчестиот вид во САД и несат бели јајца, додека кокошките со кафени пердуви се позастапени во Европа, каде што преовладуваат такви јајца. Нема разлика. И кафените и белите јајца се исти внатре.
Во Америка кафените јајца се поскапи, па таму често (погрешно) се сметаат за поквалитетни, поздрави или повкусни. Може да најдете и јајца кои имаат зеленикава или сина нијанса, што повторно се одредува според видот на кокошката.
Можеме да најдеме разлики ако ги споредиме јајцата од слободно размножување со комерцијалните. Во слободно размножување на помали фарми, кокошките лежат помалку, јадат повеќе и имаат поголема слобода на движење, што влијае на изгледот на јајцата внатре. Колку е поинтензивна бојата на жолчката, односно колку е потемна портокаловата боја, толку се поголеми шансите да ги снесат кокошки на кои им е дозволено слободно движење.
Освен тоа, јајцата од слободно размножување се малку потешки од јајцата купени во продавница и имаат подебела лушпа, што е корисно за време на транспортот затоа што потешко се кршат.