Утрински Весник
Балкан

Грција воведува шестдневна работна недела

Grcija 1.jpg

Во јуни Грција воведува шестдневна работна недела, а оваа обврска ќе важи за државните служби, банките, комуналните претпријатија и други компании и организации.

Станува збор за државни служби, банки и фирми кои до сега работеа пет дена во неделата, пренесува Независне новине.

Што се однесува до ограничувањата, работникот не смее да работи повеќе од осум часа во шестиот работен ден и не е дозволена прекувремена работа.

Во случај фирмите да имаат петдневни ноќни смени, работникот шести ден може да не работи во ноќна смена.

Оваа одредба која стапува на сила од 1 јуни, не мора да ја следат работодавачите на фирмите кои досега работеа не работеа пет дена во неделата, а има и други исклучоци.

Можете да прочитате

Вучиќ: Србија мора постојано да има енергија

Огромна змија снимена кај Мостар

Во сред лето: Цела Црна Гора, Босна и половина Хрватска без струја