Утрински Весник
Свет

Германските тајни служби ќе можат да ја следат АфД поради екстремизам

Afd.jpg

На Канцеларијата за заштита на уставниот поредок и понатаму и е дозволено да ја води партијата Алтернатива за Германија (АфД) како организација под сомнение за екстремистички активности, одлучи Вишиот управен суд во Мунстер.

„Според убедувањето на судскиот совет, постојат доволно докази дека партијата постапува против достоинството на одредени групи граѓани и против принципите на демократијата“, се наведува во образложението на пресудата.

Во образложението понатаму се наведува дека „добар дел од АфД“ се залага на граѓаните со мигрантско потекло да им се даде законски понизок статус. Вишиот управен суд исто така објасни дека класифицирањето на АфД како можна екстремистичка организација не значи истовремено дека таа е навистина екстремистичка организација.

Со денешната пресуда беше отфрлена тужбата на АфД, која се жалеше на ставањето на оваа партија на листата на организации осомничени за екстремистички и противуставни цели.

Поставувањето на оваа листа значи дека Канцеларијата за заштита на уставниот поредок, односно домашната тајна служба, може да користи свои методи за следење на АФД, што вклучува следење и прислушување на поединечни членови, со цел да утврди дали има причини за означете ја партијата како екстремистичка.

Тоа веќе се случи со одредени ограноци на АфД, како и со младинската организација на партијата, што овозможува уште посилни мерки за следење.

АфД најави дека ќе се жали против оваа одлука на судот во Мунстер, велејќи дека судот не го зел предвид доказниот материјална партијата. Германската министерка за внатрешни работи Ненси Фезер (Социјалдемократската партија на Германија) ги отфрли обвинувањата на АфД дека Канцеларијата за заштита на уставниот поредок не е политички непристрасна.

Канцеларијата за заштита на уставниот поредок има јасна задача, а тоа е борба против екстремизмот и дејствува целосно независно“, рече Фезер.

Пресудата дојде во време на подготовките за изборите за Европскиот парламент во јуни и изборите во Бранденбург, Саксонија и Тирингија во септември, каде што АфД ужива силна поддршка и покрај фактот што ограноците на партијата во Саксонија и Тирингија се етикетирани како „докажани“ од страна на Канцеларија за заштита на уставниот поредок“ екстремистички организации и се под постојан надзор.

Можете да прочитате

Гугл поставува кабел со оптички влакна од Африка до Австралија

Состојбата на Фицо е стабилна, забележително е благо подобрување, велат од болницата

Борел: По пресудата на судот во Хаг, ЕУ мора да избере дали ќе ги поддржи меѓународните институции или Израел