Утрински Весник
Магазин

Фатена риба во Јадранско море со отров 1200 пати посилен од цијанид

Img 8509.jpeg

Риба чиј отров е 1200 пати посилен од цијанид е фатена на јадица од рибар на Јадранско море објави Телеграф.рс.

Ова не е првпат во овој дел на Јадранот да биде уловена отровна риба. Веќе во 2012 година беше откриена во Јадранското Море, а неколку години подоцна беше забележана и кај Пашман, Хрватска. Д-р. Ивеша ја анализирал содржината на нејзиниот стомак, а и самиот признал дека при испитувањето почувствувал неопислив страв.

Се работи за инфлатор. Кога ја сецирав, најдов уште три јадици во нејзиниот стомак, покрај таа што ѝ висеше на устата. Господинот што ја фатил претпоставувал дека има повеќе затоа што нешто му ги кршело куките. И тоа многу брзо. Оваа риба спаѓа во групата со четири заби и има заби кои лесно кршат метал. Каснувања од овие риби и напади врз луѓе се забележани во одредени области каде што тие природно живеат. Нејзините заби растат во текот на животот и стануваат поголеми и посилни. Многу е опасна и им штети и на рибарите. Мојата теорија е дека дошла по пловечки отпадоци во морето што ги носат струите низ Јадранот – објасни Ивеша.

Според сите моќни јадици кои биле пронајдени во стомакот на незаситената отровна риба, очигледно била многу гладна. Биологот вели дека најголемиот дел од нејзиниот отров, невротоксинот, се наоѓа во црниот дроб, но и во другите ткива.

– Кај неа е важна слузта што се лачи бидејќи нема лушпи. Таа е заштитена со слуз, кој е отровен. Но, сѐ уште не знаеме до кој степен. Рибата го синтетизира својот отров врз основа на храната што ја јаде. Прашање е дали на Јадранот има храна која може да послужи како основа за синтеза на тој отров. На тоа мораме да одговориме во соработка со колегите од Сплит кои ќе го изолираат отровот – изјави биологот.

Рибата моментално е замрзната и тоа не е проблем бидејќи отровот на ниеден начин не е термолабилен, освен со изложување на многу високи температури. Затоа во целата Европска Унија е забрането да се јаде рибата фугу.

Таа риба првпат беше пронајдена на Јадранот во 2012 година, а сега пристигна и во северниот дел на Јадранот каде што морето е богато со храна. Тоа е загрижувачки. Поради глобалното затоплување и зголемениот поморски сообраќај, можно е во блиска иднина да ги има уште многу во нашето море. Пресметавме дека до 2.050 година, поморскиот сообраќај ќе се зголеми до 10 пати. А потоа, со глобалното затоплување и со зголемувањето на температурата на морето, зголемениот сообраќај и баластната вода, можеме да кажеме дека ќе има сѐ повеќе вакви и слични видови – е шокантниот одговор на експертите.

Олеснителна околност е што, како што вели Ивеша, овие риби нема да можат да создадат сериозно бројна популација во северниот дел на Јадранот, но веројатно ќе можат на југот.

– Нема да ги има во северниот дел на Јадранот бидејќи зиме им е студено, а тоа е ненадминлива пречка да можат да живеат во тој крај цела година – додаде тој.

Еден црн дроб на рибата фугу може да убие 5 возрасни мажи

Кај нас е забранет за консумирање, токму поради неговиот многу силен отров кој доведува до смрт, но некаде е деликатесѓ. Еден црн дроб на риба фугу може да убие 5 возрасни мажи поради тетродотоксинот, кој е 1.200 пати поотровен од цијанидот.

– Многу се плашев. Не на почетокот, бидејќи веднаш не сфатив колку е смртоносен тој отров. На почетокот немав чувство дека е нешто толку опасно. Но, кога ја проучував литературата и видов дека има многу смртни случаи, тогаш бев прилично исплашен. Некако по дисекцијата имав чувство дека цело тело ме чеша. Да бидам целосно искрен, ги броев минутите како проценето време за да убие нејзиниот отров. Тоа е во рок од 10 минути, најмногу до еден час. Кога заврши тој час, дишев со олеснување. Причината за дисекцијата беше да се види што има во стомакот – рече биологот.

Врз основа на содржината на нејзиниот стомак, Ивеша утврдил дека таа јаде морски безрбетници, ракови, школки, полжави, ежови…

Бавна риба која нема непријатели на Јадранот

Тоа е многу бавна риба. Штом некој е бавен во морето, тоа значи дека мора да има што да се брани од непријателот. Има смртоносен отров, а со него се хранат и некои сродни риби. Но, такви видови на Јадранот имаме многу малку или воопшто нема, и затоа немаат природни непријатели

Можете да прочитате

Душко ја нападнал Карлеуша – еве што изјави тој

Како да ги избркате мравките од вашиот дом?

Еден од најстарите Американци почина на 110 години, неговиот мозок даруван за научни цели