Утрински Весник
Магазин

Еве зошто не треба да чувате зачини во стаклени садови

Acik9kqturbxy9hzdjmmtkxzgeymzazztllogzmmgm2zmjkywm1ywy4ny5qcgvnkzmczqkean4aaaewbq.webp.webp
Dik 300x250 mk

Иако многу луѓе користат стаклени садови за складирање на храна, кога станува збор за зачините, тоа не е правилно.

Стаклените садови во кои се сместени зачините може да изгледаат убаво. Меѓутоа, ако ги чувате вашите зачини во стаклени садови долго време, тие ќе го изгубат интензитетот на мирисот и вкусот. Доколку забележите дека вашите зачини немаат препознатлива боја, и не можете да ги помирисате, тогаш време е да ги фрлите.

Имено, повеќето зачини имаат рок на траење од две до три години, но според Мет Вебстер од „Seasoned Pioneers“, зачините можеме да ги користиме и повеќе од пет години доколку сме ги складирале правилно.

Тој наведува дека „секогаш треба да ги чувате зачините во херметички и непроѕирни контејнери доколку сакате да ја зачувате аромата и текстурата на зачините“. Тој понатаму препорачува да користите кесички за зачини, бидејќи на тој начин се обезбедува долговечност на производот, се штити од оксидација и се одржува сув и свеж. Вебстер забележува дека треба да ги чувате зачините подалеку од извори на топлина, како што се печка или машина за миење садови.

Можете да прочитате

Дали треба да ја покриете супата додека готвите? Готвач ги откри сите тајни за совршен вкус!

Листа од 40-те најголеми умови во историјата – листа што го воодушеви светот, но и предизвика полемики

Избегнувајте прекумерно трошење: Дневен хороскоп (03.11.2025)