Утрински Весник
Македонија

“ЕЛ НИЊО” ЗАМИНУВА, ВО АПРИЛ ЗЕМЈАТА ВЛЕГУВА ВО НЕУТРАЛНА ФАЗА – ОД МАЈ НА ЗЕМЈАТА ЗАПОЧНУВА ВЛИЈАНИЕТО НА ЛАДНАТА “ЛА НИЊА”

38decf39 4c16 4359 892d D664e3447faf.jpg

Метеоролошкиот феномен “ЕЛ НИЊО” кој го имавме во текот на целата зима заминува, што значи дека во април земјата влегува во една неутрална фаза, со што веќе од Мај на земјата започнува да влијае ладната “ЛА НИЊА”. Значителното влијание на “ЛА НИЊА” ќе го почувствуваме према крајот на летото.

Токму ова буди значителна надеж дека следната зима ќе биде многу поразлична од изминатава и со повеќе снег кај нас, но и во регионот, како и во Европа.

Сепак и покрај ова, влијанието на “ЛА НИЊА” во текот на оваа пролет ќе биде сеуште мало па така очекуваме една натпросечно топла пролет, но како ќе се загрева Атмосферата, и тоа поради се повисоките температури на воздухот, така ќе се создаваат се поголеми услови за појава на нестабилни Атмосферски процеси, односно грмотевични облаци и временски непогоди.

За летото сеуште е рано да говориме какво ќе биде и какви температури не очекуваат.

Можете да прочитате

Ковачевски: Со ВМРО ДПМНЕ повторно ќе заглавиме во изолација

ДКСК препорача АСЈО да ја стави во мирување постапката за прием на 130 слушатели

Маричиќ: Важна промена, државните енергетски компании ќе станат сопственост на граѓаните