Утрински Весник
Македонија

Две лица со конго-кримска хеморагична треска хоспитализирани на Инфективна, кај едниот случај е пријавено каснување од крлеж

Onkologi A.webp.webp

Два случаи на конго-кримска хеморагична треска се регистрирани во април, информира Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) во најновиот извештај за движењето на акутните заразни заболувања во земјава.

Според извештајот, и во двата случаи станува збор за жители на рурални средини кои имале контакт со домашни животни со крлежи, но, како што велат од ИЈЗ, само кај едниот случај е пријавено каснување од крлеж.

„Првиот случај е од с. Градец, Крива Паланка. Почетокот на симптомите биле на 22 април, како замор, повраќање, дијареја, крвавење од носот. Лицето по четири дена е хоспитализирано на Инфективната клиника. Вториот случај е од с. Арачиново, Скопје. Симптомите започнале исто на 24 април, како висока температура, замор, болки во мускулите, повраќање, дијареја, а тоа по шест дена е хоспитализиран“,

се вели во извештајот од ИЈЗ.

Оттаму информираат дека е во тек следењето на контактите за двата случаи.

„Двата случаи се потврдени во Лабораторијата за вирусологија при ИЈЗ со откриени ИГМ антитела со
ELISA и RNA со RT-PCR“, се вели во извештајот.

Според извештајот за април, најчесто регистрирано акутно заразно заболување се овчите сипаници со вкупно 845 пријавени лица.

Пријавени биле и 14 случаи на салмонелози, осум случаи на бактериски алиментарни инфекции и интоксикации и еден случај на џардијаза.

Потоа, 34 случаи на шуга, четири случаи на бактериски менингит и по еден случај на вирусен менингит и токоплазмоза.

„Во април пријавени се четири случаи потврдени на ХИВ и два на СИДА, сите од машки пол, кои припаѓаат на возрасната група од 20 до 44 години. Согласно постоечката евиденција на пријавени случаи – заклучно со 30 април, кумулативниот број на лица регистрирани со ХИВ/СИДА во Република Северна Македонија, за периодот од 1987 до 2024, изнесува 657 и тоа 127 лица починале, 530 лица живеат со ХИВ/СИДА“,пишува во извештајот на ИЈЗ.

Во текот на минатиот месец биле пријавени вкупно девет случаи на ковид-19.

Можете да прочитате

Двајца крадци украле автомобил во Битола, полицијата ги уапси

Меџити: Тројца-четворица пратеници од Европскиот фронт ќе бидат дел од новото мнозинство

Уставниот суд денеска избира претседател