Утрински Весник
Скопје

Арсовска ќе поднесува кривични пријави за изгласаниот ДУП во Општина Ѓорче Петров

Picture 1057 660x500 1.jpg

Без согласнот од Град Скопје, Советот на општина Ѓорче Петров викендов на седница изгласале измени на Деталниот урбанистички пан (ДУП) со кој се драстично зголемени од 5 ката + поткровје, на 20 ката + поткровје дозволените градби на улицата „Ацо Шопов“, информира денеска на прес-конференција градоначалничката Данела Арсовска.

Како што појасни таа, иако морале да побараат мислење од надлежните институции, општината до Министерството за транспорт и врски доставиле барање, од каде на 16 февруари годинава е добиена согласност и во сабота е поминато на Совет на општината.

Web

 Според Арсовска, согласнот за ДУП-от имало само од Агенцијата за катастар на  недвижности, а Град Скопје дале две негативни мислења.

Градот Скопје, како што најави Арсовска, ќе поднесе кривична против градоначалникот на општина Ѓорче Петров Александар Стојковски, министерот за транспорт и врски Благој Бочварски, претседателот на Советот на општина Ѓорче Петров Ленче Нелоска и Весна Андреецска, вработена во Министерството за транспорт и врски.

 Од Уставниот суд, пак, ќе побара со времена мерка да ја запре примената.

 -Нема да дозволиме покрај овие бетонски зданија и изградба на три индустриски објекти од хемиската индустрија како потенцијални  катастрофи да се изградат во општина Ѓорче Петров,  рече Арсовска.

Можете да прочитате

Дел од општина Гази Баба утре без вода

Ќе продолжи реконструкцијата на Универзална, по завршување на истрагата за пожарот

Автобусите денеска ќе сообраќаат по неделен возен ред