Утрински Весник
Свет

Јапонски суд и наложи на Владата да ги обесштети лицата кои биле присилно стерилизираниПриведени двајца кавадарчани поради семејно насилство

20240704100558 Big 730x400 57 1.webp.webp

Јапонскиот Врховен суд и нареди на Владата да плати соодветна отштета на десетина инвалиди кои беа насилно стерилизирани според сега веќе непостоечкиот Закон за заштита на евгениката, кој беше донесен за да ги спречи тие луѓе да имаат деца.

Судот рече дека Законот за евгеника од 1948 година е неуставен и го отфрли тврдењето на Владата дека 20-годишниот рок на застареност треба да ја спречи исплатата. Судијата Сабуро Токура пресуди дека обвинетите биле дискриминирани поради нивната попреченост.

Околу 10.000 пациенти со лепра беа исто така меѓу оние кои беа стерилизирани додека беа затворени во изолациски установи. Во 1996 година беше укинат Законот за спречување лепра, што им овозможи да бидат дел од општеството.

Владата им понуди компензација и се извини за политиката на присилна изолација. Како што се наведува, речиси 60.000 жени абортирале поради наследни болести. 

Можете да прочитате

Фон Дер Лајен повторно избрана за претседателка на Европската комисија

Италијанска новинарка мора да и плати на Мелони 5.000 евра поради исмевање на нејзината висина

Властите во Парагвај открија повеќе од четири тони кокаин скриени во пратка шеќер