Можеби не го чувствуваме притисокот на крвта што тече низ нашите артерии, но тој притисок може да има значително влијание врз нашето здравје. Високиот крвен притисок или хипертензијата се еден од неколкуте клучни фактори на ризик за срцеви заболувања. Обично е тешко да се открие бидејќи нема многу видливи знаци или симптоми. Мерењето на крвниот притисок е најдобриот начин да откриеме дали сме во здрав опсег.
Добрата вест е дека крвниот притисок може да се контролира со промени во животниот стил, како што се намалување на стресот, останување активни, непушење и здрава исхрана. Во однос на исхраната, Американското здружение за срце препорачува да се јаде првенствено растителна храна и риба. Тие предлагаат ограничување на заситените и транс мастите, алкохолот, натриумот, масното месо и додадените шеќери.
Сепак, одредени видови храна имаат клучни хранливи материи или уникатни својства кои го намалуваат крвниот притисок. Диететичарите открија неколку такви намирници кои ги препорачуваат за намалување на крвниот притисок, а кои многу луѓе ги занемаруваат.
Цвекло
„Овие коренести зеленчуци се богати со нитрати, кои телото ги претвора во азотен оксид, хемиски гласник кој ги релаксира и шири крвните садови и го подобрува протокот на крв“, вели за EatingWell нутриционистката и нутриционист Марија Силвестер Тери.
Нитратите, исто така, ја намалуваат количината на работа што треба да ја изврши срцето за да пумпа крв низ нашиот систем, објаснува диететичарот Карли Сен Лоран Босижур. Таа препорачува додавање на цвекло во салати или смути.
Компири
Честопати отфрлени поради високиот гликемиски индекс, компирот е всушност храна богата со хранливи материи која вреди да се вклучи во вашата исхрана за добар крвен притисок. Тери наведува дека еден компир содржи 515 милиграми калиум. Овој калиум му помага на телото да излачува натриум и да ја намали напнатоста на ѕидовите на крвните садови, што пак помага во намалување на крвниот притисок.
„Исто така, кога се подготвуваме со кора и се готвиме во масло, како маслиново или авокадо, ги добиваме придобивките од влакна и маснотии здрави за срцето“, додава Тери.
Лук
Без разлика дали го сакаме во прав, екстракт, масло или цела форма, вклучувањето на лукот во нашата исхрана е вкусен начин за намалување на крвниот притисок. Всушност, и Тери и диететичарот Мици де Маа препорачуваат да се јаде овој зеленчук.
„Лукот може да помогне во намалувањето на крвниот притисок кај луѓето кои веќе имаат висок крвен притисок, поради соединенијата како алицин и S-алил-L-цистеин (SAC). Тие можат да се борат против воспалението, да дејствуваат како антиоксиданти и да ги прошират крвните садови, што е добро за протокот на крв“, објаснува Де Маа.
Бобинки
Многу луѓе се збунети околу тоа дали треба или не да јадат овошје поради неговата содржина на шеќер. Сепак, бобинки се особено корисни за хипертензија. Де Маа истакнува: „Бобинките се богати со антоцијани и некои флавоноли. Антоцијаните се тие што им даваат боја на бобинките и помагаат во спречување на срцеви заболувања“.
Покрај тоа, една студија покажа дека јадењето приближно 150 грама боровинки дневно го подобрува протокот на крв.