Утрински Весник
Магазин

Хумус со тиква – 24info.mk

20251029120345 big 730x400 31.webp.webp
Dik 300x250 mk

Без разлика дали се служи со крекери или препечен леб, хумусот со тиква ќе воодушеви со својот кремаст есенски вкус.

         Состојки:


  • 400 грама излупена тиква
  • 480 грама наут од конзерва
  • 2 лажички сув црвен пипер
  • цеден сок од 1 лимон
  • 2 чешниња лук
  • сол
  • црн пипер
  • 50 мл маслиново масло

Подготовка:

Исечете ја излупената и исчистена тиква на коцки. Ставете ги во плех за печење и печете во рерна загреана на 180 °C околу 30 минути, додека не омекне. Печената тиква оставете ја да се олади.Ставете го исцедениот наут, печената тиква, сувата пиперка, сокот од лимон, толчениот лук, солта и црниот пипер во блендер и изблендирајте додека не добиете хумус. Пред сервирање, прелијте го хумусот со маслиново масло.

Совет:
Чувајте го хумусот во фрижидер до сервирање.

Можете да прочитате

Листа од 40-те најголеми умови во историјата – листа што го воодушеви светот, но и предизвика полемики

Избегнувајте прекумерно трошење: Дневен хороскоп (03.11.2025)

Денеска се празнува Преподобен Иларион Велики