Утрински Весник
Магазин

Го знаете ли овој трик? Како бананите да останат свежи и да не потемнат

Good reasons to eat a banana today.jpg
Dik 300x250 mk

Бананите се едно од најомилените овошја во светот, но и едни од најнестрпливите кога станува збор за зреење. Во само неколку дена по купувањето, тие можат да потемнат и да омекнат, губејќи ја својата свежина. Сепак, постои едноставен и ефикасен начин да го забавите овој процес и да ги зачувате бананите подолго.

Клучот е во етиленот – природен гас што го произведуваат самите банани. Тој е заслужен за нивниот сладок вкус, но и за забрзаното зреење. Најголемата концентрација на етилен се наоѓа во стеблото, па затоа експертите препорачуваат секоја банана да се оддели од гроздот и нејзиното стебло да се завитка во пластична или алуминиумска фолија.


На овој начин се спречува ширењето на гасот кон остатокот од овошјето, што го успорува зреењето и омекнувањето. Дополнително, важно е бананите да не се чуваат на премногу топли места, бидејќи топлината го забрзува процесот. Избегнувајте ги кујнските елементи во близина на рерната или шпоретот.

Со овој трик, бананите можат да останат свежи од 10 до 14 дена подолго од вообичаено.

Некои експерти додаваат дека, откако ќе созреат, бананите може да се стават во фрижидер, со што дополнително се намалува производството на етилен и се продолжува нивниот рок на траење.

Со малку внимание и еден парче фолија, ќе имате свежи, жолти и вкусни банани многу подолго од очекуваното.

Можете да прочитате

Викенд посветен на кучињата згрижени во „Лајка“

Што откриваат ладните дланки и стапала за вашето здравје

Есенска детоксикација: Подгответе го телото за студените месеци со природно прочистување