Утрински Весник
Македонија

Третина од чоколадните производи содржат опасни нивоа на тешки метали

Mavi Ve Altin Vintage Luks Kartvizit.jpg

Со почетокот на празничната сезона, многумина ќе уживаат во чоколадата, но новите тестови на Consumer Reports (CR) откриваат дека значителен број чоколадни производи се контаминирани со тешки метали, како олово и кадмиум, кои се поврзани со сериозни здравствени ризици. Тестовите покажале дека оваа контаминација е присутна во 1/3 од чоколадните производи, вклучувајќи какао во прав, чоколадни чипови, млечни чоколади и други чоколадни мешавини.

Олово и кадмиум: Проблеми со здравјето

Овие два тешки метали се откриени во различни количини во тестирани производи од познати брендови како Херши, Гирардели и Нестле. Според експертите, нивото на овие метали е повисоко во темното чоколадо и какаото во прав, додека млечното чоколадо има пониски нивоа. Изложеноста на овие метали е особено загрижувачка за деца и бремените жени, бидејќи може да доведе до оштетувања на мозокот, забавен развој, проблеми со учењето, и оштетување на нервниот систем. Кај возрасните, честата изложеност на олово е поврзана со оштетување на бубрезите, хипертензија и репродуктивни проблеми.

Како тешките метали влегуваат во чоколадото?

Какаото, основниот састојок на чоколадото, е главен извор на овие метали. Истражувањата покажуваат дека кадмиумот се апсорбира од почвата во која се одгледува растението какао, додека оловото често се депонира на зрната по бербата, најчесто преку прашина и земја додека зрната се сушат на отворено. Поради оваа контаминација, производите кои се богати со цврсти материи од какао, како темното чоколадо и какаото во прав, имаат поголеми концентрации на овие опасни метали.

Што значат тестовите за потрошувачите?

Резултатите од тестовите на CR покажуваат дека, иако сите тестирани производи имаат забележителни количини на олово и кадмиум, постојат и побезбедни опции. Млечните чоколади, на пример, воопшто не ја надминуваат границата на безбедноста за овие метали. Сепак, тешките метали се присутни во повеќето чоколадни производи што ги консумираат и деца и возрасни.

Како да се намали ризикот?

Најдобар начин да се намали изложеноста е да се ограничат количините на чоколадо што се консумираат. Consumer Reports советува внимателно да се избираат производите, со посебен акцент на оние што се помалку контаминирани со тешки метали.

Тестовите на Consumer Reports претставуваат важен потсетник за потрошувачите да бидат свесни за квалитетот на храната што ја консумираат, особено кога станува збор за популарните чоколадни производи кои го сочинуваат големиот дел од празничните уживања.

Можете да прочитате

Од утре ќе се бојкотира наставата во ОУ „Лазо Ангеловски“

Перински: Без млади, нема иднина, ни за локалната самоуправа, ни за државата

Првиот човек на ФЗО поднел кривични пријави против шест директори на здравствени установи