Утрински Весник
Македонија

(Видео) Традицијата на домашното производство на ракија

Rakija.jpg

Доцната есен е период од годината кога се прави ракијата, традционалниот и напознат македонски алкохолен пијалок.

Октомври и ноември е перидот кога се ложат казаните за ракија, а тоа е најраспространето во Тиквешијата.

Но ракија, иако се поретко, сепак се произведува и во Скопје.

Еден од оние кои секоја година произведува домашна ракија е и Васил од Скопје.

За него, како што тој каѓува производството на ракија е традиција кој тој со години ја почитува.

Оваа година Васил произвел 21 литар ракија од грозје сорта хамбур и 27 литра од грозјето вранец. Иако претходно имал свое лозје, во последните години грозјето го купувал, а ракијата си ја користи за лична употреба за него и неговите блиски.

Повеќе за деталите за производството на ркија, погледнете го видеото.

Можете да прочитате

Жителите на Аеродром најавија нов протест за денес против загадувањето од Вардариште

Регионална обука за зајакнување на капацитетите на полициските тимови кои работат со службени кучиња

Одвоени средби на министерот Муцунски со министрите за надворешни работи на Словенија и Словачка