Утрински Весник
Македонија

(Видео) Традицијата на домашното производство на ракија

Rakija.jpg

Доцната есен е период од годината кога се прави ракијата, традционалниот и напознат македонски алкохолен пијалок.

Октомври и ноември е перидот кога се ложат казаните за ракија, а тоа е најраспространето во Тиквешијата.

Но ракија, иако се поретко, сепак се произведува и во Скопје.

Еден од оние кои секоја година произведува домашна ракија е и Васил од Скопје.

За него, како што тој каѓува производството на ракија е традиција кој тој со години ја почитува.

Оваа година Васил произвел 21 литар ракија од грозје сорта хамбур и 27 литра од грозјето вранец. Иако претходно имал свое лозје, во последните години грозјето го купувал, а ракијата си ја користи за лична употреба за него и неговите блиски.

Повеќе за деталите за производството на ркија, погледнете го видеото.

Можете да прочитате

Скопје никако да се спаси од загадувањето, повторно во топ 10 најзагадени градови во светот!

Д-р Јовановски на подкаст ЗРАК: Има различни методи на реконструкција по мастектомија

Кузмановска: Хема – Онко нуди поддршка за лицата заболени од канцер