Утрински Весник
Балкан

Мелен цимет увезен од Србија повлечен од хрватскиот пазар – зголемена концентрација на бактерии

1729526732 Images 1.jpeg

Повлечен е мелениот цимет од хрватскиот пазар. Се работи за цимет кој пристига од Србија, објави РАСФФ, европскиот систем за брзо предупредување и информирање за храна. Причината е – зголемена концентрација на бактерии Bacillus cereus.

Во примерокот мелен цимет кој како дел од официјалната контрола на хрватскиот пазар е земен на 8 октомври, како што е наведено на порталот RASFF, пронајдени се патогени микроорганизми – бактерии Bacillus cereus во концентрација од 4800 CFU/g, споредено до дозволените 1000 CFU/ Mr.

Производот наводно е повлечен од пазарот, пренесуваат медиумите во соседството.

Труењето со храна предизвикано од бактеријата Bacillus cereus, според веб-страницата на Stethoscope, може да се појави во две форми, во зависност од тоа кој токсин делува: дијареалниот токсин предизвикува дијареа (дијареа), а еметскиот отров предизвикува повраќање.

Инаку, како што се додава, спорите на Bacillus cereus се наоѓаат во прашина, на земја, на површината на овошјето и зеленчукот.

Тие лесно можат да ја контаминираат сировата храна и доколку имаат доволно време и соодветна температура, ќе се размножуваат во голем број. Ризична храна се оризот, месото, млекото, компирот“, се наведува на веб-страницата.

Фактори кои најчесто доведуваат до ширење и размножување на микроорганизмите во храната се несоодветната хигиена на рацете, површините и приборот за подготовка на храната, несоодветната термичка обработка и складирањето на храната, се наведува во написите.

Можете да прочитате

Полицијата спречи палење на домот на масовниот убиец Урош Блажиќ

ГЕРБ на Борисов победи на предвремените избори во Бугарија

Масовна тепачка во Загреб, се степале доставувачи