Утрински Весник
Магазин

Направете домашна салца: Вкусна зимница без конзерванси и адитиви

Tomatoes2.webp.webp
Dik 300x250 mk

Есента дојде, па подгответе се за ниските темперстури и вкусната зимница. Во продолжение ви го пренесуваме најдобриот рецепт за салца или сос од домати на кој му нема рамен.

Потребни намирници: 5 кг домати, 100 гр листови магдонос (50 гр босилек), 2 лажици шеќер, 2-3 лажици сол, 200 мл масло и 10 гр зрна бибер. Ако сакате луто, можете да додадете и неколку лути пиперки.

Начин на подготовка: Измијте ги доматите, исечете ги одозгора и ставете ги во сад со зовриена вода да се варат 5 минути, а потоа извадете ги во сад со ладна вода. После тоа, излупете го доматот и отстранете го делот каде што е стеблото. Исцедете ги и додадете магдонос, шеќер, сол, масло, бибер и лута пиперка. Измешајте сè со миксер и варете околу 15 до 20 минути. Истурете во тегли и пастеризирајте.

Можете да прочитате

Египетскиот музеј вреден скоро 900 милиони евра се отвора по 20 години изградба

Четири знаци ќе живеат како милионери во следните пет години

Зошто ADHD кај жените често останува непрепознаен: Пет клучни разлики од мажите