Утрински Весник
Магазин

Крцкаво пилешко мевце, се приготвува многу лесно, а тајната е во една состојка

Img 20211206 201037 209 10499a 800x800 1.jpg
Dik 300x250 mk

Совршено крцкави парчиња пилешко мевце, валани во смеса од мелени переци, послужени со кремаст сос од мед и сенф – совршен ручек!

Освен што ќе ве освои со вкусот, овој рецепт е многу практичен бидејќи може да се пржи во тава или во фритеза со воздух, а готов е за само 30 минути!

Потребни состојки:

– 4 шолји мелени переци

– половина лажиче сол

– прстофат црн пипер

– 2 јајца

– половина лажиче мед

– 550 г пилешки гради

– 1 шолја сончогледово масло

– половина лажиче мајонез

– 1 лажица сенф

– свеж магдонос

Приготвување:

Ставете ги переците во блендер и сомелете ги до фина текстура. Во плиток сад измешајте ситно мелени переци, сол и бибер.

Во друг плиток сад изматете ги јајцата со 1 лажица мед. Потопете по едно парче пилешко во смесата со јајца, оставете го вишокот да се исцеди, а потоа ставете го во смесата со переци и нежно притиснете за да се залепи смесата. Се редат во еден ред на чинија.

Загрејте го маслото во голема тава на средна топлина на околу 150°C. Додајте ги панираните пилешки стекови во рамномерен слој и пржете 6-8 минути, превртувајќи ги еднаш, додека заруменат.

Оставете ги да се исцедат на чинија обложена со салфетка. Пилешкото можете да го испржите и во фритеза со топол воздух.

Додека пилешкото се пржи, во сад изматете мајонез, сенф и половина лажичка мед. Послужете ги пилешките мевца со сос од мед и сенф, а по желба украсете ги со сечкани листови свеж магдонос.

Можете да прочитате

Египетскиот музеј вреден скоро 900 милиони евра се отвора по 20 години изградба

Четири знаци ќе живеат како милионери во следните пет години

Зошто ADHD кај жените често останува непрепознаен: Пет клучни разлики од мажите