Кога набрзина ставаме вода за кафе или чај, често се случува да се сетиме на на само кога ќе ја снема речиси целата вода. Повеќето од нас само додаваат нова вода на веќе зовриената и го варат кафето.
Сепак, експертите тврдат дека оваа навика е исклучително штетна и дека мора што поскоро да се ослободиме од неа. Дури и здравите минерали на овој начин стануваат штетни, што јасно може да се види на примерот на калциумот, кој на овој начин создава каменец. Истражувањата покажуваат дека двојното вриење ги зголемува арсенот, нитратите и флуорот во водата, што е многу штетно за организмот.
Светската здравствена организација предупреди дека најголемата опасност во ваквата вода за пиење е високата количина на арсен, бидејќи може да доведе до труење, проблеми со органите за варење, дијабетес и кардиоваскуларни заболувања.