Многу фактори играат улога во здравјето на нашиот мозок. Постојат неколку здрави навики кои можеме да ги вклучиме во нашата секојдневна рутина за да го контролираме нашето когнитивно здравје и ниско ниво на анксиозност. Сепак, една од најважните работи што треба да ја земеме во предвид е исхраната.
Многу намирници можат да влијаат на здравјето на мозокот со текот на времето, а некои од нив би можеле да ни ја подобрат меморијата, расположението, па дури и концентрацијата. Нутриционистката Мери Сабат и психологот и нутриционист др. Елен Албертсон откриваат за која храна станува збор.
Мрсна риба
Мрсната риба не е само вкусен додаток на различни јадења, туку и еден од најздравите извори на протеини.
„Мрсните риби, како што се лососот, скушата, пастрмката и сардините, се богати извори на омега-3 масни киселини, особено EPA (еикозапентаенонска киселина) и DHA (докосахексаеноична киселина), кои се неопходни за здравјето и функцијата на мозокот“, вели Сабат за SheFinds.
За почеток, овие масни киселини би можеле да играат значајна улога во одржувањето на нашата меморија остра. “Омега-3 масните киселини, особено DHA, играат клучна улога во одржувањето на структурата и функцијата на мозочните клетки. Тие се делови од клеточните мембрани, вклучувајќи ги и оние во мозочните неврони. Адекватниот внес на DHA е поврзан со подобрена когнитивна функција, вклучително и меморијата “, тврди нутриционистката.
Таа забележува дека омега-3 масните киселини се познати и по нивните антиинфламаторни ефекти и помагаат во регулирањето на функцијата на невротрансмитерите во мозокот. Покрај тоа, Сабат додава дека некои студии сугерираат дека дополнувањето на омега-3 масни киселини може да помогне да се намалат симптомите на анксиозност и да се промовира чувството на смиреност.
Храна здрава за цревата
Важно е да се запамети улогата што нашите црева може да ја играат во нашето целокупно здравје, вклучувајќи го и здравјето на мозокот. Додавањето на храна здрава за цревата во нашата исхрана може да направи чуда за нашето ментално здравје и когнитивната функција, забележува др. Елен.
„Пробиотската храна, како што се јогурт, кефир, кисела зелка и комбуха, и пребиотичката храна, како што се мешунките, бобинките, бананите и ленените семиња, го подобруваат здравјето на оската на цревната микробиота и мозокот, вклучувајќи го хипокампусот, центарот на учење и меморија.“ објаснува д-р. Албертсон.
Ако не се грижиме за здравјето на цревата, тоа може да има негативно влијание врз нашето здравје. „Подобрувањето на здравјето на цревата со овие намирници може да го подобри и вашето ментално здравје“, вели психологот.
Таа додава дека храната богата со флавоноид, лутеолин, може да помогне да се подобри концентрацијата со намалување на оксидативниот стрес и воспалението во мозокот. Одлични опции се целер, брокула, зелени пиперки, мајчина душица, моркови и артичок.
„Иако додавањето храна здрава за мозокот во вашата исхрана е одлична идеја, вкупните фактори на животниот стил, како што се редовната физичка активност, соодветен сон и управувањето со стресот, исто така играат клучна улога во одржувањето на оптималната функција на мозокот и емоционалната благосостојба“, заклучува Сабат.