Утрински Весник
Магазин

Шест намирници кои го поддржуваат имунолошкиот систем и треба често да ги јадеме

Food Close Mushrooms Cook Brown Mushrooms Eat 756406.jpg

Одредени видови на храна се познати по нивните здравствени придобивки и позитивното влијание врз целокупното здравје. Треба да се јадат редовно за да имаат ефект врз организмот. Диететичарката Кара Лидон истакна шест намирници кои со редовно консумирање можат да влијаат на зајакнувањето и поддршката на имунитетот во текот на целата година.

Печурки

Истражувањето објавено во списанието Nutrients покажа дека недостатокот на селен може да предизвика зголемена подложност на вирусни инфекции, а печурките се зеленчук кој ја содржи оваа хранлива материја. Исто така, печурките содржат рибофлавин и ниацин, кои се важни за поддршка на имунолошкиот систем.

Благи компири

Благиот компир и друга портокалова храна, како што се моркови и тиква, содржат антиоксиданс бета-каротен. Тие се богати со витамин А, кој е неопходен за регулирање на јачината на кожата и помага во борбата против бактериите и вирусите.

„Витаминот А помага да се регулира имунолошкиот систем и да се заштити од инфекции со поддршка на клетките на имунолошкиот систем и бариери кои спречуваат други штетни работи“, објаснува нутриционистот Кара Лидон.

Бадеми

Како што пишува Њујор пост, бадемите се одличен извор на витамин Е, уште еден антиоксиданс одговорен за поддршка на имунолошкиот систем. Диететичарот препорачува да се јаде четвртина шолја бадеми дневно со цел да се внесе препорачаната количина на витамин Е во организмот.

Лиснат зеленчук

Според истражувањето објавено во The Journal of Immunology, лиснатиот зеленчук како спанаќот и кељот се богати со влакна, антиоксиданси и фолати кои позитивно влијаат на имунолошкиот систем. Овие зеленчуци можете да ги комбинирате во различни комбинации, како вкусни крцкави закуски, додаток во салати или во здрави смути.

Лук

Лукот содржи алицин, кој се бори против инфекции и бактерии со антибактериски и антигабични својства. За да заштедите време, можете да консумирате и мелен лук и да го јадете во комбинација со спанаќ и малку маслиново масло како вкусен прилог.

Риба

Селенот, кој е особено присутен во остригите, јастозите, раковите и школките, им помага на белите крвни зрнца да произведуваат цитокини, протеини кои помагаат да се исчисти вирусот на грип од телото. Исто така, лососот, скушата и харингата се богати со омега-3 масни киселини кои го намалуваат воспалението.

Можете да прочитате

Протести во Малме против учеството на израелскиот претставник на Евросонг

Диететичарка тврди дека едноставна навика го забрзува слабеењето

Враќање на автентичната македонска музика: Концерт на Мизар на 12 мај во Македонската Филхармонија