Храната со црвени пигменти е позната по својата хранлива вредност и потенцијалната способност за подобрување на здравјето. Вклучувањето на разновидна храна богата со антиоксиданси во вашата исхрана може да биде корисно за превенција од болести. Сепак, студиите покажуваат дека некои црвени намирници имаат потенцијал да ги „изгладнуваат“ клетките на ракот и да ја намалат брзината со која се размножуваат малигните клетки.
Веројатно ви се допаѓаат барем некои од нив, па би било добро да јадете што повеќе од нив.
Домати: Богати со ликопен, антиоксиданс за кој е докажано дека го намалува ризикот од одредени видови на рак, особено рак на простата.
Црвени пиперки: Содржи витамин Ц и антиоксиданси кои го поддржуваат имунолошкиот систем и можат да помогнат во борбата против ракот.
Цвекло: Полно со витамини и минерали, цвеклото содржи беталаини кои имаат антивоспалителни и антиканцерогени својства.
Црвена зелка: Таа е извор на антоцијани, моќни антиоксиданси кои можат да помогнат во спречување на рак.
Јагоди: Високо со витамин Ц и флавоноиди може да помогне да се спречи растот на клетките на ракот.
Малини: Содржи елагична киселина која има антиканцерогени својства и помага да се спречи оштетување на ДНК.
Цреши: Црешите се богати со витамин Ц и цијанидин, уште еден антиоксиданс кој може да помогне во борбата против ракот.
Брусница: Содржи проантоцијанидини кои можат да го спречат растот на разни видови канцерогени клетки.
Калинка: Полна со антиоксиданси, калинката може да помогне да се намали воспалението и да се бори против ракот.
Црвено грозје: Содржи ресвератрол, антиоксиданс за кој се смета дека има антиканцерогени својства и може да помогне да се спречи ширењето на клетките на ракот.