Жалфијата е растение кое успева и многу се користи во медитеранските земји. Се користи уште од античко време за превенција и природно лекување на многу болести.
Постојат различни истражувања кои покажуваат дека жалфија има антиинфламаторно, антибактериско, антисептично, невропротективно, антиоксидативно и антидијареално дејство.
Жалфијата помага и при лош здив, превенција и третман на гингивитис и рани во устата. Гаргарањето со чај од жалфија одамна се практикува.
Неговите антиинфламаторни и антимикробни својства го прават идеален сојузник за лекување на болки во грлото и кашлица.
Пиењето чај од жалфија е поврзано со заштита од болки во грлото, фарингитис, бронхитис и астма, а истовремено помага и за лекување на кашлица и болки во грлото.
Колку чај од жалфија е безбеден за пиење?
И покрај повеќекратните придобивки од пиењето чај од жалфија, важно е да се внимава на количината. Жалфијата содржи висока содржина на тујон, кој во големи количини може да биде штетен по здравјето.
Затоа се препорачуваат 1-2 шолји дневно.
Исто така, важно е да се знае дека етеричното масло од жалфија содржи поголеми количини на тујон, поради што не треба да се зема редовно.
Прекумерното консумирање жалфија во текот на подолг временски период може да доведе до несакани ефекти, како што се вртоглавица, гадење, проблеми со црниот дроб и бубрезите, додека на жените им се препорачува да не го пијат за време на бременост и доење, а треба да ја избегнуваат лицата со дијабетес, бубрези. или црниот дроб, како и лицата со епилепсија.