Утрински Весник
Економија

Во американските ресторани недостиг на кечап поради пандемијата

Во американските ресторани недостиг на кечап поради пандемијата

Американските ресторани се соочуваат со недостиг на кечап, бидејќи пандемијата на коронавирусот довела до зголемување на побарувачката за пакувања со популарниот сос од домати.

Компанијата „Хајнц“, која ја произведува најпродаваната марка на кечап, вели дека зголемувањето на побарувачката е поддржано од забрзаната испорака и трендовите на извоз, пренесува Би-би-си.

Кесичките кечап често ги следат нарачките и ефикасно ги заменуваат шишињата што ги има на масите во рестораните.

Компанијата Крафт Хајнц, кој го зголеми производството, вели дека веќе ги прилагодила процесите на производство, но дека побарувачката е поголема од понудата.

Цените на кечапот во кеса се зголемени за 13% од јануари 2020 година, според „Волстрит журнал“.

Можете да прочитате

Николоски: Правилата за патување во ЕУ за земјава одложени за следната година

Три концесии за експлоатација на минерални суровини еднострано раскинати

„Оне Македонија телекомуникации“ на унгарски „Фор-ај-џи“, единствен понудувач на тендерот за трет мобилен оператор