Утрински Весник
Економија
300x250 opst2

Во американските ресторани недостиг на кечап поради пандемијата

Во американските ресторани недостиг на кечап поради пандемијата
300x250 opst2

Американските ресторани се соочуваат со недостиг на кечап, бидејќи пандемијата на коронавирусот довела до зголемување на побарувачката за пакувања со популарниот сос од домати.

Компанијата „Хајнц“, која ја произведува најпродаваната марка на кечап, вели дека зголемувањето на побарувачката е поддржано од забрзаната испорака и трендовите на извоз, пренесува Би-би-си.

Кесичките кечап често ги следат нарачките и ефикасно ги заменуваат шишињата што ги има на масите во рестораните.

Компанијата Крафт Хајнц, кој го зголеми производството, вели дека веќе ги прилагодила процесите на производство, но дека побарувачката е поголема од понудата.

Цените на кечапот во кеса се зголемени за 13% од јануари 2020 година, според „Волстрит журнал“.

Можете да прочитате

Буџетот е стабилен, одговара Владата по обвинувањата од Филипче

Потпишан грант-договор меѓу МЕПСО и Француската агенција за развој (AFD), 600.000 евра за модерна и дигитална преносна мрежа

Гувернерот Славески учествува на Годишните средби на ММФ и СБ