Не само што замените за шеќер се збунувачки за почеток, туку и маркетингот го прави уште покомплексно да се утврди што е што. Тука ќе се разјаснат неколку прашања прелистувајќи ги најздравите замени за шеќер што можете да ги користите за да го замените рафинираниот шеќер во вашата исхрана.
КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЃУ РАФИНИРАН И НЕРАФИНИРАН ШЕЌЕР?
Главната разлика помеѓу рафинираниот и нерафинираниот шеќер е во тоа што рафинираниот шеќер нема хранлива вредност, додека нерафинираниот шеќер е помалку обработен и ги задржува природните хранливи материи на шеќерите, како што се калциум, железо, калиум и магнезиум, иако во мали количини.
ШТО Е РАФИНИРАН ШЕЌЕР?
Рафинираниот шеќер претрпува голема обработка, при што се одземаат сите хранливи материи што ги содржи. Ова вклучува бел и кафеав шеќер и состојки како што е сируп од пченка со висока содржина на фруктоза.
Рафинираните шеќери се постабилни во малопродажна мрежа отколку нерафинираните шеќери, како и раствораат побрзо и полесно, па затоа почесто се наоѓаат во пакувана и преработена храна.
ШТО Е НЕРАФИНИРАН ШЕЌЕР?
Нерафинираните шеќери се помалку обработени од рафинираните шеќери, па затоа содржат повеќе хранливи материи. Нерафиниран шеќер не значи непреработен.
Нерафинираните шеќери и засладувачи вклучуваат меласа, кокосов шеќер, агава и јаворов сируп, мед и шеќер од урми. Некои нерафинирани шеќери и засладувачи имаат понизок глукемиски одговор од рафинираниот шеќер.
ДАЛИ РАФИНИРАНИОТ ШЕЌЕР Е ЗДРАВ?
Па, да и не. Тоа зависи од тоа за што зборуваме. Што се однесува до засладувањето, дали бананата е поздрава од белиот шеќер? Одговорот е да.
Кога станува збор за рафиниран наспроти нерафиниран шеќер, како што е кокосовиот шеќер, да, тие содржат витамини и минерали кои ги нема кај шеќер, но тие не се значаен извор на хранлива вредност, особено затоа што сепак треба да се користат во умерени количини.
КОЈА Е НАЈДОБРАТА ЗАМЕНА ЗА ШЕЌЕР?
Рафиниран или нерафиниран, шеќерот е сепак шеќер, но секогаш кога се може, треба да се избира нерафиниран пред рафиниран шеќер.
Најздрави замени за шеќер се овошки како што се банана, јаболка и урми.
Овошјето доаѓа заедно со растителни влакна, антиоксиданти и многу витамини и минерали што ја зголемуваат вредноста на шеќерот. Неговата висока содржина на влакна значи дека има помало влијание врз нивото на шеќер во крвта, ја одржува ситоста подолго и е помалку калоричен отколку конзумирањето на рафиниран шеќер.
Ако цело, непреработеното овошје не е опција, следната најдобра алтернатива е нерафинирани засладувачи како што се шеќер од урми, кокосов шеќер и јаворов сируп.
КОИ СЕ ПРИРОДНИ ШЕЌЕРИ?
Шеќерите што се појавуваат природно се наоѓаат во храна како овошје, како мешавина од сахароза, глукоза и фруктоза. Целата растителна храна природно содржи малку шеќер.
ШТО Е ДОПОЛНИТЕЛЕН ШЕЌЕР?
Додадените шеќери вклучуваат шеќер или засладувач што се додава во храната или пијалоците за време на преработката за да се подобри вкусот, текстурата и рокот на траење.
Ова може да вклучува природни шеќери како бел шеќер, јаворов сируп или хемиски произведени засладувачи како сируп од пченка со висока доза на фруктоза.
КАКО ДА СЕ ИДЕНТИФИКУВААТ ДОПОЛНИТЕЛНИТЕ ШЕЌЕРИ?
Со намалување на бројот на преработена храна што ја јадете, автоматски ќе го намалите количеството на скриен рафиниран шеќер што го конзумирате. Ќе бидете изненадени во што се ќе најдете шеќер, бидејќи тоа не е секогаш очигледно со читање список на состојки.
Може да најдете додаден шеќер во храна и пијалоци како што се:
- редовни безалкохолни пијалоци, енергетски пијалоци, витамин вода и спортски пијалоци
- бонбони
- торти
- колачиња
- пити
- слатки кифлички, колачи и крофни
- леб
- житни култури
- овошни пијалоци
- сладолед и други замрзнати десерти
- јогурт
- сосови
- кечап
- претходно подготвени супи
- ароматизирано кафе
Понекогаш е тешко да се идентификуваат додадени шеќери. Ако видите една од овие состојки наведени на етикета за храна или пијалок, тоа е едноставно алтернативно име за она што во суштина е шеќер.
- кафеав шеќер
- сладок шеќер во прав
- пченкарен сируп
- цврсти материи од сируп од пченка
- високо-фруктозен сируп од пченка (HFCS)
- инвертен шеќер
- сируп од слад
- овошни нектари (на пример, нектар од праска, нектар од круша)
- сируп за палачинки
- суров шеќер
- молекули на шеќер: безводна или кристална декстроза, фруктоза, течна фруктоза, глукоза, лактоза, малтоза, сахароза
- шеќер
- сок од трска
- испарен засладувач на пченка
- сок од шеќерна трска
- јаворов сируп – нерафиниран
- меласа – нерафинирана
Кога ги читате етикетите, проверете ја грамажата на шеќер наведена во фактите за исхрана. Ако видите наведено значителна количина шеќер, побарајте ги овие состојки.
ВЕШТАЧКИ СЛАТКИ
Во храната и пијалоците означени како „без шеќер“ или „диета“ може да најдете вештачки засладувачи како што се:
- сахарин
- ацесулфам
- аспартам
- неотам
- сукралоза
Тука не се покриени вештачките засладувачи бидејќи тие не се сметаат за замена за природен шеќер.
фото: pixabay.com