Утрински Весник
Магазин

Овој куглоф стана хит веднаш штом беше објавен

Овој куглоф стана хит веднаш штом беше објавен

Куглоф од портокал и урда стана популарен на интернет веднаш штом беше објавен, а многумина веднаш се фатија за работа и го испекоа.

Засега пристигнуваат само пофалби. Мек е и сочен, и вкусен, особено со бело кафе или чај, а вториот ден е уште подобар. Ако користите домашни јајца, тој ќе бидат жолт како на фотографијата.

Подготовка:
Вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени. Голем калап за куглоф премачкајте го со масло и посипете брашно да не се залепи при печењето.

Одделете ги белките од жолчките и изматете ги во цврст снег белките.

Растопете го путерот на тивок оган и оставете да се излади. Ванилиниот шеќер и шеќерот во прав изматете ги со жолчките и додадете ја урдата.

Потоа додадете ги кората и сокот од портокал, растопениот и изладен путер и румот, и кратко измиксајте.

Измешајте го брашното со прашокот за пециво и на крајот измешајте ги белките со процесор за храна или гумена шпатула за да не падне смесата (или да изгуби воздух).

Смесата истурете ја во подмачкан и набрашнет калап за куглоф и печете околу 55 минути во загреана рерна на 180 степени.

Можете да прочитате

Еве зошто одењето е поздраво од трчањето

Ангелските души се раѓаат во овие три знаци! На нивната добрина и нема крај

Печурките имаат магично својство! Ја подобруваат меморијата и ја намалуваат анксиозноста