Утрински Весник
Бизнис

Москва: Откажувањето на Софија од новиот систем за плаќање доведува до поскапување на гасот

Москва: Откажувањето на Софија од новиот систем за плаќање доведува до поскапување на гасот

Бугарското одбивање на новиот систем за плаќање гас предложен од Русија неизбежно ќе доведе до повисоки цени за крајните корисници. Ова го изјави во интервју за ТАСС, Јури Филипсон, директор на Четвртиот европски оддел на руското МНР.

Во суштина, Бугарите се соочени со сомнителни скапи шеми со кои американските корпорации и секакви посредници ќе заработат. Зголемувањето на цените за крајните корисници е неизбежно, а неоснованото обвинување за употреба на „гасно оружје“ – како што е модерно сега – е обид да се обвини Русија“ рече тој.

Филипсон истакна дека Бугарија, која до неодамна „ја имаше улогата на гасен центар за Балканот и за цела Европа, итно бара алтернативни извори и начини за увоз на сино гориво“.

Беа дадени ветувања за компензирање на дефицитот со купување на течен природен гас во САД и резервирање на капацитетот на грчкиот терминал за негов прием“, додаде тој.

Според дипломатот, денес Русија е сведок на „обиди на официјална Софија да се самокоригира од силниот удар што властите го нанесоа на бугарската економија и социјалната сфера со учество во антируски санкции, со радикално толкување на релевантните пристапи на ЕУ, вклучително и отфрлање на шемата“ да плати за снабдувањето со природен гас предложен од Русија“.

Филипсон нагласи дека рускиот алгоритам за плаќање гас е „транспарентен и едноставен“.

„ Многу европски компании веќе успешно го користат. Бугарските власти мора да одлучат дали ќе се префрлат на новиот платен систем за да го добијат горивото навреме, целосно и по разумна цена или ќе ја отфрлат иновацијата на штета на обичните граѓани и во корист на странскиот капитал. Што се однесува до Русија, ние остануваме чесен и доверлив снабдувач“, додаде тој.

Можете да прочитате

Тренчевска: Ги унапредуваме законските решенија за жените земјоделки

Дополнителна субвенција од 5.760 денари по хектар за земјоделците со житни култури

Поевтинуваат цените на горивата