
Во понеделник ја славиме Света Петка, светица која е особено почитувана како заштитничка на жените и децата, а многу домаќинки се трудат да ја прослават на најдобар можен начин.
Неопходен дел од прославата е празничната торта, која често е најважниот дел од подготовката – ако не успее, целиот труд оди во вода.
За да биде тортата совршена и убаво да нарасне, на квасецот му треба време да се активира, најмалку половина час, за да тестото ја добие потребната воздушестост.
Состојки за славскиот колач (леб): 20 г квасец, 1 кг брашно, 400 мл вода, 100 мл млеко, една лажичка шеќер, една лажичка сол, 100 г путер, кесичка прашок за пециво и 2 јајца.
За декорациите: 100 г брашно, 2 лажици густин, 80 мл вода и една лажица сол.
Подготовка на празничната торта: Загрејте го млекото, потоа ставете мелен квасец, шеќер и малку брашно во него. Добро измешајте и оставете десет минути за квасецот да „зоврие“ и да стане активен.
Во голем сад ставете го просеаното брашно и прашокот за пециво, додадете го активираниот квасец, водата, стопениот путер, солта и јајцата. Месете го тестото додека не почне да се одвојува од садот, потоа префрлете го на работна површина и продолжете да месите додека не стане мазно и еластично.
Покријте го со памучна крпа или проѕирна фолија и оставете го да нарасне најмалку половина час.
Додека тестото се одмора, измешајте го брашното, згуснувачот, солта и водата, оставете го десет минути, потоа развлечете го со сукало и обликувајте ги декорациите по желба – печат, грозд, класје пченица…
По половина час, одделете две третини од тестото и ставете го во длабок плех кој е намастен и наросен со брашно. Поделете го преостанатото тесто на девет еднакви делови и формирајте плетенки за да го декорирате колачот.
Печете го колачот во добро загреана рерна на 150 степени околу еден час, додека тестото не почне да се одвојува од рабовите на тавата. Десет минути пред крајот на печењето, извадете го колачот, украсете го со плетенки и премачкајте го со мешавина од вода и брашно.
Вратете го колачот во рерна за да се допече и потоа е спремен за сервирање.



