Има безброј додатоци во исхраната и „чудотворни“ препарати, но најдобра опција за зајакнување на имунитетот е консумирањето овошје. Овие седум видови ќе ни помогнат да останеме здрави оваа зима.
1. Бобинки
Бобинки, како што се боровинки, јагоди и малини, се преполни со антиоксиданси, витамини и влакна кои помагаат во одржување на целокупното здравје. Полифенолите во бобинките се познати по нивните антивирусни, антиинфламаторни и имуномодулаторни својства.
2. Цитрусно овошје
Овошјето, како што се портокалите, грејпфрутите и клементините, се богати со витамин Ц, кој го зајакнува имунолошкиот систем и му помага на телото да се бори против инфекциите. Тие исто така обезбедуваат добра доза на антиоксиданси кои се важни за целокупното здравје.
3. Јаболка
Јаболката се богати со влакна и можат да помогнат во варењето и да го регулираат нивото на шеќер во крвта. Тие исто така содржат антиоксиданси и витамин Ц кои придонесуваат за зајакнување на имунолошкиот систем.
Кората на јаболкото содржи кверцетин, вид на флавоноид кој помага во зајакнување на имунолошкиот систем и намалување на воспалението, пишува HOLA USA.
4. Калинка
Калинката е богата со влакна, антиоксиданси и витамини Ц, Е, К, што ја прави одлична за вашиот имунолошки систем. Може да помогне да се заштити телото од оксидативен стрес и да се заштити од различни состојби.
5. Грозје
Грозјето содржи антиоксиданси како ресвератрол кои можат да му помогнат на вашиот имунолошки систем да се бори против бактериите. Исто така е добар извор на витамини Ц и К и може да има антиинфламаторни и заштитни ефекти на срцето.
6. Киви
Кивито е одличен извор на витамини Ц, К и Е, железо, каротеноиди и антиоксиданси. Помага за зајакнување на имунолошкиот систем и придонесува за здравјето на кожата и цревата.
7. Банани
Бананите се добар извор на калиум и можат да помогнат во одржување на правилното функционирање на срцето и крвниот притисок. Исто така, тие се богати со витамин Б6, кој е неопходен за правилно функционирање на имунолошкиот систем и помага во регулирањето на енергијата во мозокот.
Во текот на зимата особено е важно да внимавате на вашите прехранбени навики. Со конзумирање на ова овошје, можеме да придонесеме за зајакнување на имунолошкиот систем, здраво варење и севкупно подобрување на нашето здравје.